PRAVO IZ BAKINE KUHINJE: Domaći recept za AJVAR, koji uspeva BAŠ SVIMA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Sep.2017, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRAVO IZ BAKINE KUHINJE: Domaći recept za AJVAR, koji uspeva BAŠ SVIMA!

Kremast, sočan i savršen za hladne zimske dane.

S obzirom da se oko sastojaka i domaćeg recepta za ajvar vode brojne polemike, mi smo pronašle recept koji pripremaju naše bake već decenijama, koji je proveren i sigurno će ti koristiti.

Ovaj recept prenosi se iz generacije u generaciju, a tvoji ukućani će sigurno biti oduševljeni!

A post shared by Jack&Domi (@parakulinarni) on Sep 11, 2017 at 12:51am PDT

Sastojci koji su ti potrebni za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pripremu ajvara su:

- 10 kg crvene paprike,

- 3 velika plava patlidžana,

- 5 dcl ulja,

- So po želji ,

- 1 velika kašika šećera.

VITAMINSKI KOKTEL od BOROVNICE I ŠARGAREPE: Idealno za POČETAK DANA!

A ovako se pripema:

1. Korak

Papriku ispeci u rerni, pa je odmah nakon pečenja stavi u plastične vrećice na par minuta kako bi omekšala što će olakšati guljenje kore. Kad se malo ohladi svaku papriku oguli i očisti od semenki, pa ih složi u mrežastu kompaktnu podlogu izdignutu od površine kako bi se što bolje iscedile - najmanje su 3 sata potrebna za ceđenje!

A post shared by Cooking Real Food (@cookingrealfood) on Sep 13, 2017 at 6:06am PDT

2. Korak

Patlidžane peci u rerni, potom ih na jednak način kao paprike zadrži kratko u vrećici i potom oguli, a zatim ih ostavi da se cede.

3. Korak

Oceđene paprike i patlidžan samelji na ručnom aparatu za mlevenje mesa, pa sve prebaci u veliki lonac i stavi na laganu vatru.

4. Korak

Tokom kuvanja smesu je potrebno neprestano mešati, a ulje postepeno dolivaj po 1 dcl svakih 20 minuta, mešaj neprestano jer ulje ne sme izbiti na površinu. Način na koji je najlakše proveriti da li je ajvar gotov je prelaz drvenom kašikom po dnu lonca nakon čega se treba stvoriti put od kašike, tj. videti dno lonca.

A post shared by Anna Mal (@duzami79) on Sep 13, 2017 at 12:47am PDT

So i šećer dodaj pri samom kraju, tj. zadnjih 20 minuta kuvanja.

5. Korak

U međuvremenu dok se ajvar kuva, potrebno je pripremiti tegle. Čiste tegle zagrej u rerni na 50 stepeni i u njih stavi ajvar dok je još topao. Na vrh svake napunjene tegle stavi malo ulja i zatvori poklopcem, a zatim pospremi u kutiju i prekrij sa stolnjakom ili običnom krpicom.

Ostavi ih prekrivene da se postepeno hlade 24 sata, pa ih potom ostavi na hladno i mračno mesto.

Mi jedva čekamo da hladnije dane da degustiramo ovaj ajvar, a ti?

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.