POŽARI zahvatili i omiljena LETOVALIŠTA SRBA: Pipadnik spasilačje jedinice MUP-a otkrio šta NIKAKO NE RADITI u blizini VATRE, u more skačite samo u JEDNOM SLUČAJU

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jul.2023, 16:32

POŽARI zahvatili i omiljena LETOVALIŠTA SRBA: Pipadnik spasilačje jedinice MUP-a otkrio šta NIKAKO NE RADITI u blizini VATRE, u more skačite samo u JEDNOM SLUČAJU

Nikako ne treba paničiti, već preuzeti sledeće korake

Nažalost, naša omiljena letovališta nalaze se pod vatrom, a naši susedi Grci bore se sa vatrenom stihijom već dve sedmice. Poginulo je pet osoba, a strahuje se da će jak vetar najavljen za danas, rasplamsati vatru.

Kako prenosi grčka Prototema, požar je zahvatio i grčko poluostrvo Sitoniju. 

Na licu mesta nalazi se 37 vatrogasaca >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa 12 vozila, uključujući dva vatrogasna vozila iz Bugarske, sa 10 ljudi.

Požar na travnatom području izbio je malo pre 11 sati na između mesta Metamorfozi i Nikiti.

Trenutno nijedna stambena zona nije ugrožena. Nešto kasnije pojavila se informacija da je požar na Halkidikiju delimično stavljen pod kontrolu.

Šta raditi ukoliko se nađete u mestu pogođenom požarima?

Nenad Radivojević iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije objašnjava kako treba da se ponašaju srpski turisti u slučaju da se nađu u blizini požara.

- Ukoliko je moguće da na bezbedan način ugase požar, a da ne dovedu sebe u opasnost, treba napustiti mesto požara i otići na bezbednu lokaciju i sa bezbedne lokacije obavestiti lokalne službe. Ukoliko je moguće poneti sa sobom lična dokumenta, u more ulazite samo ako nemate nijedno drugo bezbedno mesto da se sklonite od požara - ističe Radivojević

On naglašava da ne treba paničiti.

- Napusiti mesto požara, ukoliko ima još lica obavestiti ih i pomoći im da napuste lice mesta u pravcu koji nije ugrožen od požara i slušati uputstva stručnih lica. Nikako ne treba gasiti požar ako dovodite sebe u opasnost, ako nemate opremu i ako nemate sa čime da ugasite požar. Ne vraćajte se po zaboravljene stvari, ne ići u pravcu velike koncentracije dima - navodi sagovornik Kurira.

Kaže da se ne može reći da li je požar na kopnu opasniji od onog na ostrvu.

- Opasnost zavisi od više faktora, konfuguracije terena, gorive materije, vrste šuma, prvca duvanja vetra, mogućnosti brze evakucije i postojanja evkuacionih puteva... - zaključio je on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.