POVRĆE KOJE SE NE ČUVA U ZAMRZIVAČU: Baka objasnila POSTUPAK odlaganja POVRĆA, svaka namirnica se POSEBNO priprema (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jun.2022, 08:50

POVRĆE KOJE SE NE ČUVA U ZAMRZIVAČU: Baka objasnila POSTUPAK odlaganja POVRĆA, svaka namirnica se POSEBNO priprema (VIDEO)

Ukoliko planirate da sačuvate nešto od sezonskih plodova, uradite to na pravi način kako bi dugo očuvali svežinu!

Svi se mi nađemo  u situaciji da imamo višak voća, povrća ili mesa. Ponekad  kupujemo ili beremo iz naše bašte povrće i voće i da bi ga sačuvali od propadanja zamrzavamo.

Evo osnovnog upustva i pravila kako se šta zamrzava, koliko dugo sme stajati u zamrzivaču  i šta se obično ne zamrzava... Da Vam namirnice ne bi se osećale na zamrzivač >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << redovno ga čistite, dezinfikujte sirćetom. Ja često stavim u zamrtzivač korice narandže i limuna isecđenog. Kad kupite kafu ubacite praznu kesu u zamrzivač..

Pa da krenemo...

 KAKO PRAVILNO ZAMRZNUTI BORANIJU.

Najbolje je zamrznuti olovku boraniju žutu ili zelenu. Oprati očistiti i iseću na pola. Ja sam dodala i na kolutove šargarepu. Bariti 5 minuta pa je prebaciti u hladnu vodu još 5 minuta.

Izvaditi na krbu da se prosuši i ohladi. Spakovati u kese i po mogućstvu naaparatu izvući vazduh namirnice se bolje čuva

Ostalo povrće:

BROKOLI, KARFIOL, KELJ  dobro oprati pod vodom od prljavštine i insekata koji se zavuku, pokidati cetove i blanširati 2 minuta

PAPRIKA se ne mora blanširati ali se pečena zamrzava neljuštrena

CELER PAŠKNAT  2 minuta blanširanja

TIKVICA 2 minuta

PLAVI PATLIDŽAN oprati iseći na kolutove 2 cm potopiti u slanu vodu  5 min. pa blanširati 4 -5 minuta

NE ZAMRZAVATI krastavac, zelenu salatu, praziluk, krompir rotkvice

OSNOVNO PRAVILO ZA SVE POVRĆE: posle blanširanja staviti toliko u hladnu vodu koliko dugo se blanšira

Meso

PILETINA: u zamrzivaču čuvati u komadima4-5 meseci, celo pile do 12 meseci

SVUNJETINA: čuvati 4-6 meseci pečenje do 12 meseci

IZNUTRICA: kovasica, džigerica, viršle 1-2 meseca

MLEVENO MESO: čuvati 2-3 meseca

JAGNJETINA: 9 meseci

GOVEDINA: čuvati u zamrzivaču do 12 meseci

VOĆE: najbolje pakovati voće u kriškam, i očišćeno od peteljki

BONUS VIDEO: Jutarnja rutina voditeljke Sanje Kužet - Ovako započinje dan

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.