Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jan.2020, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POSTOJI PREKO 25 POLNO PRENOSIVIH BOLESTI KOJE NEMAJU SIMPTOME: Ovo je jedini način da ih prepoznate!

POSTOJI PREKO 25 POLNO PRENOSIVIH BOLESTI KOJE NEMAJU SIMPTOME: Ovo je jedini način da ih prepoznate!

Polne bolesti u današnje vreme šire se brzinom šumskog požara i potrebno je preduzeti određene korake kako bismo se zaštitili.

Seksualnost je jedna od osnovnih i najlepših karakteristika ljudskih bića. Seksualnost čini da se međusobno privlačimo. Nažalost, uporedo sa radostima koje donosi, raste i opasnost koju seksualni odnos nosi sa sobom. Opasnost od polne bolesti.

Polne bolesti tj. venerične bolesti i virusi koji ih izazivaju, u današnje vreme šire >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se brzinom šumskog požara i potrebno je preduzeti određene korake kako bismo se zaštitili.

Polne bolesti kod muškaraca su prilično raširene. Neki smatraju da postoje "ženske polne bolesti" i "muške polne bolesti", ali je bitno reći da su to iste polne bolesti, jer su virusi ili bakterije koje ih izazivaju isti, ali se simptomi polnih bolesti kod muškaraca razlikuju od simptoma bolesti kod žena, i u tom smislu možemo govoriti o razlikama.

Mogu se prenositi polnim odnosom, poljupcima, oralno-genitalnim kontaktom (oralni seks), kao i korišćenjem zajedničkih igračaka za seks.

Polno prenosive bolesti (PPB) su infektivne bolesti koje se prenose bilo kojom vrstom seksualnog odnosa, bilo vaginalnim, bilo analnim.

‘'Tradicionalne‘' PPB su gonoreja, sifilis, meki šankr i venerični limfogranulom.

Ipak, postoje i druge bolesti koje se mogu preneti polnim kontaktom. To su:

Osim AIDS-a postoje dobre šanse za izlečenje za sve pomenute PPB - pod uslovom da medicinsko lečenje počne dovoljno rano. U suprotnom, mogu nastati ozbiljne komplikacije.

Ako želite da znate koji simptomi su pokazatelj polne bolesti ili polne infekcije, napravili smo kratku, ali prilično efikasnu listu koju možete proveriti, pre nego što posetite vašeg doktora ili kliniku.

Dakle, evo liste pitanja na kojoj se nalazi spisak najčešćih simptoma polnih bolesti:

Ako imate bilo koji od navedenih simptoma, odmah se obratite vašem doktoru. Većina polnih bolesti je izlečiva, i to jako brzo ako se sa lečenjem počne blagovremeno. Dakle, vreme je bitan faktor, ne čekajte ni sekunda. Čak i najopasnije polne bolesti mogu se uspešno lečiti ako se sa lečenjem počne na vreme, kako se stanje ne bi pogoršalo.

To nema nikakve veze s promiskuitetom. Žene su više osetljive na infekcije u odnosu na muškarce, to je stvar anatomije. Lakše muškarac prenosi infekciju ženi, nego obrnuto. Polne bolesti se takođe teško otkrivaju kod žena.

Postoji više od 25 poznatih polno prenosivih bolesti

Najčešće polno prenosive bolesti su hlamidija, gonoreja, hepatitis B, genitalni herpes, HIV, humani papiloma virus (HPV), sifilis, stidne vaši i trihomonijaze. Infekcije mogu biti virusne, bakterijske ili parazitske.

Polno prenosive bolesti mogu se preneti putem oralnog seksa

Suprotno ustaljenom mišljenju, oralni seks ne znači da igrate na sigurno. U stvari, nakon nezaštićenog oralnog seksa ste u posebno visokom riziku za gonoreju, sifilis, herpes i hepatitis B. Uvek koristite kondom kad imate oralni seks s novim partnerom. Ženski kondom takođe može pomoći i smanjiti rizik od polno prenosivih bolesti, te bi trebao biti korićen prilikom oralnog seks.

Polno prenosive bolesti se mogu dobiti vaginalnim, analnim i oralnim putem, ako dođete u kontakt sa semenom. vaginalnom tečnošću i krvlju. Neke polno prenosive bolesti takođe mogu ući u telo kroz malene posekotine, genitalije i čmar.

Bakterijske polno prenosive bolesti poput klamidije, gonoreje i sifilisa mogu biti izlečene. Virusne polno prenosive bolesti kao što su herpes, hepatitis B, HIV, HPV i genitalne bradavice su neizlečive, iako se mogu kontrolisati.

Ako imate neku polno prenosivu bolest, recite potencijalnim partnerima pre nego dođete u seksualni kontakt s njima. Budite jednostavno iskreni.

Budući da određene bolesti nemaju vidljivih simptoma, možda ne znate da ste vi ili vaš partner zaraženi. Hlamidija, na primer, je posebno asimptomatska. Isto tako, može potrajati i do 10 ili više godina da žena razvije simptome HIV-a.

Simptomi su često slični onima koje uzrokuju druge infekcije, pa je lako pogriešiti.

Zapamtite: ne morate imati simptome da bi bili zaraženi.

Budući da su mnoge polno prenosive bolesti asimptomatske, teško je znati koliko se ljudi zarazi svake godine.

Žene više pate od čestih i ozbiljnih zdravstvenih komplikacija od polno prenosive bolesti nego muškarci.

Polno prenosive bolesti mogu uzrokovati upalnu bolest karlice, rak grlića maternice, bolesti jetre i neplodnost. Neke se mogu preneti s majke na dete pre, u toku ili nakon rođenja. Trudne žene sa polno prenosivim bolestima imaju takođe veći rizik za pobačaj i prevremeni porođaj. U najgorem slučaju, nelečen sifilis može dovesti do smrti.

Većina obolelih od hlamidije ni ne zna da boluju. Hlamidija inficira vrat materice, koji je kod adolescentkinja najosetljiviji, jer se njihov vrat materice menja tokom puberteta.

Većina žena s hlamidijom nema simptome. Ukoliko se ne leči, hlamidija može uzrokovati zapaljenje karlice, vanmaterničnu trudnoću i neplodnost. Srećom, ako se rano otkrije, hlamidija se može lako izlečiti antibioticima, s obzirom da je bakterijska infekcija.

Manje od jedne trećine lekara rutinski testira pacijente za polno prenosive bolesti. I ne pretpostavljajte da normalan PAPA test znači da ste zdravi. Papa test samo detektuje promene u ćelijama vrata materice, ali nije pouzdan za određene bolesti. Međutim, abnormalni papa test može ukazivati na HPV i daljnji testovi su preporučljivi.

Osim apstinencije, kondomi su najbolji i jedini način zaštite protiv polno prenosivih bolesti. Koristite novi kondom svaki put kada imate oralni, analni ili vaginalni seks s novim partnerom izvan monogamnog odnosa.

Od 100 sojeva HPV-a, oko 30 su polno prenosivi. Oko 10 su "visokog rizika" i mogu dovesti do raka vrata materice. Tipovi "niskog rizika" mogu uzrokovati genitalne bradavice.

Većina nikada neće znati da ima HPV, jer imunološki sistem može eliminisati manje agresivne oblike HPV-a. Međutim, agresivniji sojevi HPV-a mogu uzrokovati višestruke zdravstvene probleme, poput raka grlića materice. Jedini način za otkrivanje HPV-a je kroz Papa test, gde su vidljive prekancerozne promene grlića materice.

Nastavak na SrbijaDanas.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.