POGORŠAVA SITUACIJU: Evo koja hrana HLADI, a koja GREJE organizam, kada je toplo jedite ove namirnice

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jun.2021, 16:37

POGORŠAVA SITUACIJU: Evo koja hrana HLADI, a koja GREJE organizam, kada je toplo jedite ove namirnice

Masne i slane namirnice podižu temperaturu.

 Jedan od načina kako smanjiti štetne posledice visokih letnih temperatura na naše zdravlje i raspoloženje je upravo i pravilna ishrana, pored redovne hidratacije.

Reakcija tela na povišene temperature je snižavanje telesne temperature znojenjem. Kao negativan efekat tog prirodnog telesnog odbrambenog mehanizma može se pojaviti dehidracija organizma i druge neželjene pojave.

Nepravilnom ishranom povećavamo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << znojenje organizma i samim tim povećano gubljenje telesne tečnosti, minerala i nekih vitamina. Varenje teške hrane zahteva veću aktivnost metabolizma, što indirektno povećava telesnu temperaturu.

Leti generalno treba unositi manje kalorija, odnosno energije koju dobijamo iz hrane, što je dodatni razlog da leti izbegavamo masnu i teško probavljivu hranu.

Posebno su štetne namirnice kao što su:

Masna i teška hrana otežava cirkulaciju, tako da je potrebno kako se temperature vazduha povećavaju, smanjivati konzumiranje teško probavljivih jela.

Umesto tečnosti može se konzumirati sezonsko voće i povrće, a najbolji izbor su zelena salata, paradajz, krastavac, lubenica, dinja i jabuke. Ove namirnice sadrže u proseku više od 80% vode i proporcionalnu količinu mineralnih materija, tako da služe i kao ukusan izvor vode, ali i minerala, koji se gube isparavanjem, odnosno znojenjem.

Korisno je konzumirati namirnice kao što su mahunarke, semenke, nerafinisana ulja, posebno maslinovo ulje i manje količine ribe i plodova mora, koje će organizam nahraniti kvalitetnim nutrijentima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.