PIHTIJE ZA KOSTI, A RAKIJA ZA GRLO: Lekovi naših baka koji rešavaju veliki broj ZDRAVSTVENIH PROBLEMA

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2022, 19:14

PIHTIJE ZA KOSTI, A RAKIJA ZA GRLO: Lekovi naših baka koji rešavaju veliki broj ZDRAVSTVENIH PROBLEMA

Zamislite samo kad ste bolesni da popijete rakiju

Kad smo bili mali i dobijemo povišenu temperaturu, najčešće su nas bake terale da na stopala namažemo sirće, alkohol ili da stavimo krompir i da pored svega toga obujemo čarape na već vrela stopala, verujući da u prirodi postoji lek za svaku bolest.

A onda ni to nije bilo dovoljno već nas teraju da jedemo, kad ne možemo ni vodu da popijemo, jer "zdravlje na usta ulazi.

Naše bake su čuvale stare >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << recepte i pažljivo ih izučavale kako bi se izlečile ili nas, od gripa, prehlade, upale grla... Mi vam predstavljamo samo neke od njih koji se najčešće koriste.

SLANINA, RAKIJA I BELI LUK

Ovaj trio miks, kako kažu bake a i deke, leči i telo i dušu i bez ovoga ne bi trebao da prođe nijedan dan. A ako smo bolesni, to pod obavezno mora da se jede i poije jer, slanina, beli luk i rakija leče od svih bolesti. , čiji miris velikom broju ljudi, ne prija ni kad su zdravi.

KAMILICA

Veliki broj Srba čaj pije samo kad su bolesni i tad najčešće "potežu" za kamilicom. A da bi se pojačalo lekovito dejstvo ovog toplog napitka, prema verovanjima starijih, potrebno je iscediti dva do tri limuna, jer razmišljaju što više soka od ovog voća to bolje, i dodati med.

RAKIJA I KAO OBLOGA

Pored toga što ovo alkoholno piće treba uneti u telo i kad smo bolesni i kad nismo, ono se koristi i kao obloga. Ako vas boli grlo, baka će odmah na krpu ili neku staru sačuvanu pamučnu pelenu, koja se koristi samo u svrhe lečenja, da sipa rakiju i da vam je veže oko grla. Od toga ono više neće biti upaljeno, a ako imate povišenu temperaturu, odmah se stavlja na stopala.

Naravno rakija mora da bude domaća, i to sa što jačim mirisom.

LISTOVI SVEŽEG KUPUSA

Ukoliko dobijete upalu pluća treba da zamotate grudni koš u listove svežeg kupusa i oni će, prema verovanju starijih, da pomognu u lečenju ove bolesti. Već posle nekoliko dana, upala će proći.

PIHTIJE

Želatin ojačava zglobove i srčani mišić i ubrzava metabolizam. Veoma dobro utiče na koncentraciju i pomaže koži da ostane elastična i zdrava. Daje elastičnost i snagu tetivama i ligamentima. Osim toga sprečava osteoporozu, govedji zelatin poboljšava kvalitet noktiju i kose. Neka istraživanja su pokazala da čak povoljno utiče i na holesterol u krvi. U poslednje vreme ljudi se okreću prirodi i njenim lekovima za razne bolesti. Jedan od prirodnih načina da pomognete svojim kostima  je sigurno i govedji zelatin koji uz adekvatnu ishranu može biti pravi izbor.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.