PET SIGNALA koje retko ko prepozna, a nije dehidratacija - EVO ŠTA SE DEŠAVA SA ORGANIZMOM kada ne uneseš dovoljno tečnosti

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jul.2023, 11:41

PET SIGNALA koje retko ko prepozna, a nije dehidratacija - EVO ŠTA SE DEŠAVA SA ORGANIZMOM kada ne uneseš dovoljno tečnosti

Slab unos može imati posledice po zdravlje.

Kada zaboravimo da popijemo čašu vode, naše telo može proći kroz nekoliko neželjenih stanja koja često prolaze neprimećeno.

Iako je dehidracija najpoznatiji problem povezan s nedovoljnim unosom tečnosti, postoje i druga stanja koja mogu uticati na naše zdravlje.

U nastavku ćemo istražiti pet takvih stanja koja malo ljudi prepoznaje.

Umor i slabost: Nedostatak hidratacije može >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << izazvati umor i smanjenu koncentraciju. Voda je ključna za održavanje energetskog nivoa organizma, jer pomaže u transportu hranljivih materija i kiseonika do ćelija. Kada telo nema dovoljno tečnosti, može doći do smanjenog protoka krvi i smanjenja efikasnosti tih procesa, što rezultira umorom i osećajem slabosti.

Glavobolje: Dehidracija često može izazvati glavobolje. Mozak je okružen cerebrospinalnom tečnošću koja deluje kao jastučić i štiti ga od udaraca. Kada telo nema dovoljno vode, smanjuje se količina te tečnosti, što može izazvati sužavanje krvnih sudova u mozgu i dovesti do pojave glavobolje.

Poremećaji varenja: Nedovoljan unos vode može imati negativan uticaj na varenje. Voda je važna za razgradnju hrane, apsorpciju nutrijenata i održavanje normalne pokretljivosti creva. Kada je organizam dehidriran, mogu se javiti problemi kao što su zatvor, nadutost i grčevi.

Loša koža: Hidratacija igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja kože. Nedostatak vode može dovesti do suve kože, svraba, iritacija i ubrzanog starenja kože. Voda pomaže u održavanju elastičnosti kože i eliminisanju toksina, a nedovoljan unos može poremetiti ove procese.

Povećan rizik od infekcija: Voda je važna za održavanje zdravog imunološkog sistema. Nedostatak hidratacije može oslabiti imunološki odgovor tela i povećati rizik od infekcija. Voda je takođe neophodna za održavanje normalne funkcije sluzokože, koja deluje kao barijera protiv patogena.

Da biste izbegli ova stanja, važno je redovno unositi dovoljno tečnosti tokom dana. Preporučuje se da se unosi oko 8 čaša vode dnevno u organizam, ali ta količina može varirati zavisno od individualnih potreba, fizičke aktivnosti i klimatskih uslova.

Pored redovnog unošenja vode, možete se pridržavati i nekih dodatnih koraka kako biste održali hidrataciju tela:

Pratite svoj unos vode: Vodite evidenciju o tome koliko tečnosti unosite tokom dana kako biste bili sigurni da pijete dovoljno. Možete koristiti aplikacije za praćenje unosa vode ili jednostavno nositi flašicu vode sa sobom i redovno je dopunjavati.

Setite se da pijete vodu redovno: Postavite podsetnike na telefonu ili koristite aplikacije za podsetnike kako biste se setili da pijete vodu tokom dana. Možete postaviti ciljeve kao što je pijenje određene količine vode u određeno vreme.

Povećajte unos vode putem hrane: Pored pijenja vode, možete povećati unos tečnosti i putem hrane koja ima visok sadržaj vode. Voće i povrće poput lubenice, krastavca, jagoda i pomorandže sadrže velike količine vode i mogu doprineti hidrataciji organizma.

Izbegavajte preteran unos kofeina i alkohola: Kofein i alkohol mogu imati diuretički efekat, što znači da povećavaju gubitak tečnosti iz tela. Ako konzumirate kafu, čaj ili alkoholna pića, pokušajte ih konzumirati umereno i pijte dodatnu vodu kako biste nadoknadili gubitak tečnosti.

Budite hidrirani i tokom fizičke aktivnosti: Ako se bavite fizičkom aktivnošću ili vežbanjem, redovno pijte vodu tokom treninga i nadoknadite izgubljenu tečnost nakon završetka aktivnosti.

Zapamtite, redovna hidratacija je ključna za održavanje zdravlja i pravilnog funkcionisanja tela.

Ako primetite simptome dehidracije ili drugih neželjenih stanja, važno je da se konsultujete s lekarom kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i tretman.

Ne guglajte o bolestima, svaku promenu ili zdravstveni problem prijavite svom lekaru i konsultujte se oko lečenja i terapije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.