Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Nov.2020, 20:19

PAŽNJA! OVIH 6 FAKTORA povećavaju rizik za razvoj raka dojke! Ovaj pod brojem 4 je SVE UČESTALIJI

PAŽNJA! OVIH 6 FAKTORA povećavaju rizik za razvoj raka dojke! Ovaj pod brojem 4 je SVE UČESTALIJI

Preventiva je najbitnija!

Više od 90% obolelih od raka dojke može se izlečiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadijumu i ako se pravilno leči.

Rak dojke zloćudna je bolest koja nastaje kad normalne žlezdane ćelije dojke promene svoja svojstva te počnu nekontrolisano rasti, umnožavati se i uništavati zdravo tkivo okolo. Takve promenjene ćelije mogu potom otići u limfne i/ili krvne žile te tako proširiti bolest u druge delove tela.  

Od >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << raka dojke najčešće oboljevaju žene iznad pedesete godine života, ali u najnovije vreme sve češće i mlađe žene u četrdesetim, tridesetim i dvadesetim godinama. Muškarci takođe mogu oboleti od raka dojke, ali mnogo ređe nego žene. Jedan posto svih zabeleženih slučajeva raka dojke zabeleženo je kod muškog pola.

KOJI SU UZROCI I RIZIČNI FAKTORI ZA NASTANAK RAKA DOJKE?

Uzrok nastanka raka dojke uglavnom je nepoznat. Mnoge epidemiološke studije pokazuju da postoji više poznatih rizičnih faktora koji su povezani s nastankom raka dojke.

KOJI SU NAJVAŽNIJI RIZIČNI FAKTORI KOJI POVEĆAVAJU RIZIK NASTANKA RAKA DOJKE?

1. Dob

2. Prva menstruacija pre 12. godine života

3. Menopauza nakon 50. godine života

4. Nerađanje ili rađanje posle 30. godine života - koji je sve učestaliji.

5. Pojava raka dojke i/ili raka jajnika kod bližih srodnika - genetika

6. Prethodna bolest dojke

POVEĆAN RIZIK ZA RAK DOJKE VEZAN JE UZ ODREĐENE ŽIVOTNE NAVIKE I STIL ŽIVOTA KOJI SE SMATRAJU NEZDRAVIM!

1. Nezdrava ishrana (visok nivo masnoće u hrani)

2. Gojaznost

3. Povećana konzumacija alkohola

4. Pušenje

5. Izloženost radioaktivnom zračenju

KADA TREBA OTIĆI NA MAMOGRAFIJU?

Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se otkrivaju tumori i druge promene dojke koje su premalene da bi se mogle napipati. Dokazano je da mamografija beleži promene na dojci oko dve godine ranije od kliničkog pregleda zasnovanog na pojavi simptoma ili opipljive kvržice. Mamografija se kod žena s mesečnicom obavlja u razdoblju od petog do desetog dana ciklusa, brojeći od prvog dana zadnje mesečnice.

Iako je mamografija izuzetno vredna i nezamenljiva pretraga u otkrivanju i najmanjih karcinoma, treba naglasiti da mamografija ne može prikazati 15-20% karcinoma dojki, posebno kad je reč o dojkama s gustom žlezdanom strukturom.

Prvi mamografski pregled dojki svaka žena treba napraviti između 38. i 40. godine života. Kod žena s pojavnošću raka dojke u bližih srodnika, preporučuje se ranije započinjanje redovnih mamografskih pregleda.

Nastavak na SrbijaDanas.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.