PAD LIBIDA KOD ŽENE: Šta ukoliko NEMAŠ POTREBU da budeš INTIMNA sa svojim partnerom

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Maj.2021, 22:12

PAD LIBIDA KOD ŽENE: Šta ukoliko NEMAŠ POTREBU da budeš INTIMNA sa svojim partnerom

Mnoge žene se pitaju kako da postupe i da li je to njihova krivica...

Jedan od velikih problema u svakoj vezi mogu predstavljati periodi kada žene gube želju za seksom ili je ona drastično umanjena. Razlozi mogu biti razni – od rođenja dece, preko stresa do posledica menopauze. A pitanje koje najviše muči žene je koliko će to uticati na njihov odnos sa mužem ili dečkom.

Ako ste se zapitali da li je moguće da volite nekoga a da ne želite seks sa njim, odgovor >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je: Da, moguće je i ne predstavlja bilo šta nenormalno. Međutim, naredno pitanje je još teže: Da li moja slaba seksualna želja znači da nešto nije u redu s mojim odnosom?

Iako problemi s našim seksualnim životom sigurno mogu negativno da utiču na naše romantične veze, mnogi koji imaju slabu seksualnu želju još osećaju intenzivnu ljubav prema partneru. Studija u kojoj su učestvovale žene od 29 do 59 godina, koje su dugo godina u braku ili u vezi, je pokazala sledeće karakteristike:

Ljubav nije isto što i želja

Žene su otkrile da ih smanjenje njihove želje nikad nije nateralo da sumnjaju u odnos i povezanost s partnerom – čak naprotiv, što su duže zajedno i kako stare to su sigurnije u vezu.

Više od polovine njih priznalo je kako im smanjenje želje negativno utiče na odnos, najviše zbog neostvarenih želja partnera, ali i njihove nemogućnosti da više žele seks i uživaju u njemu. Ono što je zanimljivo je kako je većina žena sebe okrivila za svoj slab libido.

Moj libido, moj problem

Odnosno, izgleda da žene racionalizuju kako u njihovom odnosu nema problema, zato ako nema zajedničkih problema tada je onaj seksualni njihov individualni. Među tim ženama opisivan je osećaj krivice i samooptuživanja koji se često javljao tokom studije, a veliki broj njih rekao je kako smatraju da "nešto nije u redu s njima".

Pritisak na seks

Iako je više od polovine ispitanih smatralo da razlike u njihovoj seksualnoj želji nisu negativno uticale na njihov odnos, autori su primetili da većina žena i dalje opisuje neki pritisak i napetost u svom odnosu oko toga što imaju različite nivoe želje.

Na primer, to se ispoljavalo u svađama s partnerom oko toga kad su zadnji put imali seks, dok su druge izrazile zabrinutost da zbog slabog libida partner sumnja u vlastitu privlačnost i osećanja žene.

Generalno, istraživači nisu ženama mogli da ponude čarobno rešenje koje će povećati njihov libido ili, sa druge strane, smanjiti onaj njihovih partnera, ali utvrđeno je kako i bez obzira na razlike u seksualnoj želji odnos može dugoročno da funkcioniše – prvenstveno ako se pozitivni osećaji kompenzuju u drugim područjima veze.

Stručnjaci navode sledeća rešenja za funkcionisanje u odnosu s različitim seksualnim željama koje parovi primjenjuju.

Strategija koju je najveći broj ljudi naveo kao najkorisniju bila je komunikacija, a zatim sledi zajedničko bavljenje drugom aktivnošću (seksualne radnje bez penetracije) te pristanak na seks od strane partnera koji nije "baš raspoložen".

Isključivo masturbacija i nije bila toliko korisna, jer je kod više od polovine ispitanika samo povećala želju za seksom, a najgore je prošla strategija "isključivanja" – kod tek 9,1 odsto njih ona funkcioniše dobro.

Zaključak

Autori sugerišu da smanjena želja žena nije nešto što bi trebalo da bude posmatrano kao "poremećaj" i napominju da bi žene mogle da prestanu da krive sebe što doživljavaju pad želje i na taj način će imati korist od smanjenog libida ako ga doživljavaju kao prirodno ili normalno iskustvo.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.