Ovu frazu od dve reči ne bi trebalo govoriti detu kada ima napad besa

Izvor: B92, 29.Jul.2023, 12:17

Ovu frazu od dve reči ne bi trebalo govoriti detu kada ima napad besa

Svako dete s vremena na vreme postane uzrujano, što je potpuno normalno jer još uči da kontroliše svoje emocije. Ali kada dete počne da paniči ili ima tantrum, mnogi roditelji koriste uobičajenu frazu od dve reči koju nikada ne bi smeli da izgovore kada je dete uzrujano.

Tako bar misli stručnjakinja za odgoj dece Rachel Romer, koja je majka dvoje dece.

Kako objašnjava za CNBC, apsolutno je najgora stvar koju roditelji mogu reći svome detetu "smiri se". Deci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smirenost treba da se demonstrira, a ova ih fraza može da ihučini uznemirenim.

"I sama imam dvoje malih četverogodišnjaka i razmišljam o tome kako je, kada su zabrinuti, reći im da bi trebalo da se smire definitivno jedna od najgorih stvari", rekla je.

"Kada detetu govorimo da treba da se smiri, time mu samo potvrđujemo da njegove emocije nisu važne i da bi ih trebao kontrolisati, što može čak i nenamerno delovati kao omalovažavanje".

Osim toga, stručnjakinja objašnjava kako ta uobičajena fraza mnogih roditelja uzrokuje više štete nego koristi.

"Dete ima utisak da nije viđeno, da se na neki način zapravo treba da stidi svojih reakcija i emocija, a to nikada nije dobro", zaključila je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.