Ovo su situacije kada treba da POZOVETE HITNU: Deca stalno PADAJU, ali ukoliko UDARE GLAVOM i imaju ove siptome, reč je o OZBILJNOJ POVREDI

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jul.2023, 20:35

"Ovo su situacije kada treba da POZOVETE HITNU": Deca stalno PADAJU, ali ukoliko UDARE GLAVOM i imaju ove siptome, reč je o OZBILJNOJ POVREDI

Nekada se čak neće žaliti ni da ih boli, ali nedajte da vas to zavara

Neminovno je da su deo odrastanja modrice, oderotine i čvoruge. Kažu da ko nije pao sa bicikle i odrao bar jedno koleno, taj nije imao ispunjeno detinjstvo.

Činjenica je i da deca stalno udaraju glavom - i u većini slučajeva nema razloga za brigu, međutim, postoje neki scenariji koji zahtevaju hitnu medicinsku pomoć, upozoravaju stručnjaci. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Niki Džurkuz, koja se bavi zaštitom i zdravljem dece, podelila je tri slučaja kada morate odmah da pozovete hitnu pomoć.

Bivša bolničarka je na Instagramu rekla: - Ovo su tri situacije kada treba da pozovete hitnu pomoć za svoje dete odmah nakon udarca u glavu. Čak i da izgledaju potpuno dobro, čak i kad audarac nije izgledao ozbilno, pa čak i ako se dete ne žali, i dodaje:

- Ovo su sve znaci umerene do teške povrede glave, što može ukazivati na to da je mozak pretrpeo neku vrstu oštećenja. Ovo je važno, jer umerenim do teškim povredama glave treba brzo pregledati i krenuti sa lečenjem.

U ovim slučajevima odlazak lekaru je obavezan:

Niki je otkrila i šta da radite, ako vaše dete ima lakšu povredu, što se, kako je priznala, "dešava stalno":

- Možete ga lečiti kod kuće hladnim oblogama, koje ćete držati 10ak minuta. Obavezno se obratite svom lekaru opšte prakse, ako primetite bilo šta zabrinjavajuće.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.