Ovo su TRI NAJPRLJAVIJA MESTA U KUHINJI: Dva od njih vam nisu ni na kraj pameti!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2023, 07:56

Ovo su TRI NAJPRLJAVIJA MESTA U KUHINJI: Dva od njih vam nisu ni na kraj pameti!

Obratite pažnju i dobro proverite kakvo je stanje kod vas.

Kuhinja se često naziva srcem svakog doma, a možda je upravo zbog toga i jedno od najprljavijih mesta u kući. Lako uočljiv nered, kao što je korišćeno posuđe, lepljivi podovi ili skorena rerna, samo su vrh ledenog brega. Naime, u kuhinji postoje područja i predmeti koje često zanemarujemo kada je u pitanju čišćenje.

Tu se ubrajaju kuhinjski pultovi, ručke i kuhinjski ormarići, sudopere, sunđeri, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << višekratne boce za vodu, kao i mnogi drugi predmeti i površine.

A ova tri mesta u kuhinji su ubedljivo najprljavija:

1. Dugmići, ručke i zasloni osetljivi na dodir

Svaki uređaj u vašoj kuhinji ima neku vrstu upravljačke ploče ili ručke koja se dodiruje svaki put kada se koristi. Važno je zapamtiti da bi svake nedelje trebalo da operete svu tu dugmad, ručke i zaslone jer ih često zanemarujemo kada dubinski čistimo kuhinju. Pogotovo ako ih dodirujete dok kuvate ili rukujete sirovom hranom. Obavezno očistite ručke kuhinjskih ormarića, ručke uređaja i upravljačke ploče pomoću dezinfekcijske maramice ili sredstva za dezinfekciju i čiste krpe ili papirnih ubrusa.

2. Sudopera

Iako kroz vašu kuhinjsku sudoperu protiče mnogo vode, u njoj postoje brojni mikrobi koji vrebaju na površini, posebno među pukotinama gde se sudopera spaja s pultom, kao i oko odvoda. Kada ispirete kontaminiranu hranu, u sudoperi će da se zadrže nečistoće i bakterije, a lako se mogu raspršiti i po okolnim površinama. Kuhinjsku sudoperu bi trebalo da dezinfikujete barem jednom dnevno, a nemojte da zaboravite ni na ručke i slavinu, kao i na kuhinjske površine u blizini sudopere. Koristite sredstvo za čišćenje sudopere koje sadrži sredstvo za dezinfekciju i čisti peškir ili jednokratne maramice za dezinfekciju.

3. Sunđeri, četke i krpe za suđe

U nastojanju smanjenja upotrebe papirnih ubrusa i njihovog uticaja na okolinu, mnogi domovi koriste kuhinjske krpe za suđe, celulozne sunđere i četke za ribanje sudopere. Međutim, važno je znati da kuhinjski sunđeri i četke za čišćenje mogu da sadrže visoki nivo bakterija ako se redovno ne peru i dezinfikuju. Ako redovno koristite ove proizvode, preporučuje se da ih u vrućoj vodi operete barem dva puta nedeljno. Četke za ribanje možete i da stavite u mašinu za sudove kako bi se temeljno očistile nakon svake upotrebe. Suđe biste trebalo da sušite čistim krpama koje se koriste isključivo za tu svrhu i koje se redovno peru u mašini za pranje veša.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.