Ovo su ČETIRI SUZINA PRAVILA za TELO iz SNOVA u 2024. godini - Dijetetičarka garantuje da ćete uz njih SMRŠATI i poboljšati ZDRAVLJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jan.2024, 11:27

Ovo su ČETIRI SUZINA PRAVILA za TELO iz SNOVA u 2024. godini - Dijetetičarka garantuje da ćete uz njih SMRŠATI i poboljšati ZDRAVLJE

Na početku nove godine, dijetetičar Suzi Burel deli četiri jednostavna pravila o ishrani kako biste ostvarili ciljeve mršavljenja i zdravijeg života u 2024. Preporučuje ograničavanje slatkih poslastica na određeno vreme tokom dana kako biste smanjili unos šećera, ističe važnost izbegavanja pržene hrane radi kontrole kalorijskog unosa, te preporučuje da se konzumacija alkohola ograniči na nekoliko dana u nedelji, posebno izbegavajući ga pre večere. Suzi naglašava da pridržavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ovih pravila može olakšati održavanje dijete, smanjiti anksioznost i pritisak

Na početku nove godine mnogi od nas obećavaju da će smršati i doći u formu, a sada je vrhunski dijetetičar objasnio kako to možete zaista i da ostvarite uz četiri jednostavna "pravila o ishrani".

Svi znamo za izreku "nova godina, nova ja", a za mnoge to znači doneti novogodišnju rezoluciju da isključe nezdravu hranu i izgube težinu. Međutim, takođe smo veoma svesni da ovi zaveti da ćemo jesti zdravo obično traju u najboljem slučaju nekoliko meseci pre nego što dođemo u iskušenje svim slatkim poslasticama.

Međutim, prema glavnom australskom dijetetičaru Suzi Burel, možete postaviti neka osnovna pravila o ishrani koja bi vam trebala pomoći da ostvarite ciljeve u 2024. Suzi je rekla da jednostavna pravila, čak i kratkoročno, mogu pomoći da lakše održite svoju ishranu, usredsredite se na zadatak koji ste sebi dali, a čak mogu da ublaže anksioznost i pritisak oko dijete.

U svojoj novoj e-knjigi, o 30-dnevnom plan resetovanja, Suzi je napisala: - Kada imate pravilo o ishrani, na primer, da ne pijete alkohol tokom nedelje ili ne jedete desert tokom nedelje, mozak nije podvrgnut dodatnim pritisak da morate da donesete drugu odluku, radije, imate podrazumevani skup smernica koje održavaju vašu ishranu na pravom putu.

Da bi pomogla onima koji pokušavaju da žive zdravim načinom života 2024. godine, Suzi je podelila neka pravila o ishrani koja često daje svojim klijentima, i iako je primetila da ne postoji "jedan skup pravila koji će odgovarati svima", rekla je da osnovni koncept treba da funkcioniše za većinu ljudi, čak i ako morate malo da doterate. Ona je dodala: - Vaša pravila bi trebalo da odražavaju ciljeve vašeg životnog stila i posebno ciljaju na oblasti u kojima se borite da donosite odluke.

Bez slatke hrane tokom dana

Želja za šećerom može predstavljati pravi izazov kada nastojite da usvojite zdravu ishranu, a niste ljubitelj slatkiša i čokolade. Zato Suzi preporučuje da ne eliminišete potpuno sve slatke poslastice, već da ih ograničite na određeno vreme tokom dana kada možete uživati u njima.

Ona je tvrdila da će vam ovo pomoći da smanjite unos šećera, a istovremeno će vam omogućiti da se odvikavate tako da vaše iskustvo ishrane ne bude potpuno nezadovoljavajuće. Dijetetičar je takođe rekao da ćete imati "veću kontrolu" nad svojim željama ako sačuvate slatke grickalice do kraja dana.

Nema pržene hrane

Još jedan veliki problem u ishrani je pržena hrana, jer se iskušenju koje izazivaju jela za poneti i pržene poslastice u restoranima ponekad nije moguće odupreti. Ali Suzi je rekla da jednostavno odupiranje prženoj hrani može uveliko pomoći u održavanju vašeg ukupnog unosa kalorija pod kontrolom.

Zdravstveni stručnjak je dodao da je dodavanje povrća u što je moguće više obroka od vitalnog značaja, i da je, ako nemate vremena, fokusiranje na brzi obrok koji nudi povrće i proteine mnogo bolje od posezanja za prženim grickalicama. Rekla je: - Bilo da se odlučite za pileće trake, ili činiju za burito sa povrćem od pirinča ili zamrznuti obrok bogat povrćem, u svoj dan ćete dodati neke hranljive sastojke i napraviti mnogo zdraviju opciju od pržene hrane, hamburgera ili pice koju naručiti.

Bez alkohola do četvrtka

Konzumacija alkohola može biti noćna mora za osobe na dijeti jer konzumiranje pića pre ili uz večeru može dovesti do većeg procenta kalorija iz hrane koje se skladište umesto sagorevanja, jer vaše telo daje prednost metabolizmu alkohola u odnosu na hranu. Zbog toga, Suzi preporučuje da ograničite unos alkohola na nekoliko dana u nedelji, iako je insistirala da se ovo pravilo može promeniti kako god je potrebno.

Možda ćete više voleti da se ograničite na jednu čašu po noći, a Suzi je rekla da je to u redu sve dok je pijete u pravo doba dana - uveče, posle večere. Rekla je: - Pojedite svoj poslednji obrok u danu što ranije možete i prepustite se jednom do dva alkoholna pića minus dodatnu hranu kada uživate u večernjem piću.

Prema Suzi, dok se u crnoj kafi može uživati do mile volje, kafa sa mlekom treba da bude ograničena – jer biste mogli da dodate do 100 dodatnih kalorija po šoljici. Ovo uključuje kapućino i late, a Suzi je rekla da čak i oni napravljeni od obranog mleka ili mleka na biljnoj bazi mogu da dodaju između 60 i 100 kalorija vašem piću.

Dijetetičar je preporučio da se kafa na bazi mleka ujutru tretira kao "parča tosta". To znači da biste umesto kafe i dve kriške tosta pojeli samo jednu krišku uz piće.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.