Ovo je znak da koristite previše deterdženta za veš, a tu su i zabrinjavajuće posledice

Izvor: B92, 16.Feb.2024, 09:31

Ovo je znak da koristite previše deterdženta za veš, a tu su i zabrinjavajuće posledice

Višak deterdženta ili praška oštećuje mašinu i čini veš krutim, a takođe može doći do iritacije kože ili pojave alergija ukoliko ga ne isperemo dobro.

Ukoliko je veš, nakon što ga izvadite iz mašine, krut i grub na dodir, znači da verovatno koristite više deterdženta nego što je potrebno.

Mogući problemi

Uklonićete prljavštinu s veša, ali će se tkanina brže i lakše istrošiti, boja će nestati, a odeća će postati neudobna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za nošenje. Ujedno možete dobiti i alergijsku infekciju. Sipate li više deterdženta u mašinu, stvoriće se više pene, a veš će se zalepiti jedan za drugi i neće moći dobro da se opere. Pritom će se na odeći videti tragovi deterdženta. Uz sve to rizikujete i kvar uređaja, jer se višak stvrdnutog deterdženta teško otapa, pa će se teže izvući iz mašine, a može se dogoditi i da se komadići nakupe u odvodnom crevu i zato je vrlo važno obratiti pažnju na to koliko deterdženta dodajete.

Ako veš nije previše prljav, dovoljne su dve kašike deterdženta. Ako odeću perete ručno, trebaće vam puno manje, a sve zavisi od kvaliteta deterdženta koji koristite, jer koncentrati imaju jaču moć pranja i uopšteno su dvostruko jači od običnog praška, što znači da bi trebalo da koristite dvostruko više nego što biste učinili da koristite obični deterdžent.

Kako ukloniti višak deterdženta?

Kako biste izbegli iritaciju kože, potrebno je da uklonite višak koji je ostao na vešu. Potopite veš u vodu u koju ste dodali šolju sirćeta (pomoći će da se višak deterdženta brže i lakše ukloni iz veša), zatim istrljajte vidljive tragove i ostavite veš sat vremena u rastvoru. Nakon toga stavite veš u mašinu i uključite samo na ispiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.