Ovo je jedini ISPRAVAN NAČIN ZA SPREMANJE I ČUVANJE SPANAĆA kako bi sačuvao sve VITAMINE

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jan.2021, 19:36

Ovo je jedini ISPRAVAN NAČIN ZA SPREMANJE I ČUVANJE SPANAĆA kako bi sačuvao sve VITAMINE

Spanać ima i jednu manu, ističu nutricionisti, a to je da je brzo kvarljiv.

Izraz superhrana deluje kao moderna izmišljotina, ali nutricionisti tvrde kako to spanać zaista jeste. Ipak, to važi samo ako ga pripremate na način da očuvate sve bitne vitamine i minerale u njemu.

Ovo svestrano povrće lako je pronaći tokom cele godine, a možete ga koristiti u svemu, od smutija preko salata do jela od testenine, a da pritom bitno ne promenite ukus. No, spanać ima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i jednu manu, ističu nutricionisti, a to je da je brzo kvarljiv.

Zbog toga je nužno prikladno ga spremati da bi on sačuvao svoje bogatstvo ukusa i još važnije, nutrijente.

Spanać će zbog svojih nežnih listova i visokog udela vode (preko 90 posto) nije pametno kupovati u većim količinama.

- Spanać će brzo uvenuti ako ga odmah ne skuvate. Ako počne izgledati ljigavo ili poprimi loš miris, nemojte ga jesti - ističe nutricionistica Frances Largeman-Roth.

Srećom, postoji nekoliko načina za čuvanje (u frižideru i zamrzivaču) kako bi duže trajao.

- Ključ produženja roka trajanja je održavanje španaća suvim. Ako spanać kupujete svež u snopu, pričekajte da ga operete neposredno pre kuhanja. Ako ga isperete pre vremena (recimo dan ili dva pre), dobro ga prosušite i uklonite sve tragove vode.

Ako je spanać koji kupujete prethodno opran, Mur preporučuje da ga jedete što pre. Ali nakon što otvorite kesu, dodajte u nju čistu salvetu kako biste odvojili dodatnu vlagu i držite vrećicu  zatvorenu, kaže ona.

Ako svoj sveži spanać želite sačuvati i nakon uobičajenog roka upotrebe od pet do sedam dana, razmislite o tome da ga stavite u zamrzivač. Za optimalnu dugovečnost, Largeman-Roth preporučuje sleđenje ove metode:

Svež i smrznut španać mogu se koristiti relativno slično. Međutim, sveži je idealan je za sirova, nevuhana jela, poput salata. Dodavanje na kraju postupka kuvanja u testeninama pomaže u održavanju hrskave teksture i ukusa svežeg spanaća.

Smrznuti spanać može dobro funkcionisati u bilo kojem jelu koje nije salata. Zamrzavanje u posudama za kockice leda olakšava stavljanje u blender za smutije sa povrćem.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.