Ovo je do sada najbolji recept u MasterChefu, pileća bajadera koja menja boju FOTO

Izvor: B92, 01.Mar.2024, 11:46

Ovo je do sada najbolji recept u "MasterChefu", pileća bajadera koja menja boju FOTO

Završila se još jedna epizoda "MasterChefa", a mi vam, kao i po običaju, prenosimo recept koji nas je oduševio.

Reč je o pilećoj bajaderi koja menja boju. Detaljnije napisano, reč je o pilećem fileu sa paštetom od pečuraka i bataka, ukiseljenom rotkvicom sa penom od ljubičastog kupusa.

Evo kako se pravi:

Meso: Pileći file posoliti, pobiberiti, začiniti origanom i medom. Preliti uljem i uviti u pek papir kako bi ostao sočan. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Peći na 180 °C oko 15-20 minuta (proveravati da se ne prepeče).

Izvaditi i iseći u oblik pravogaone modle i istanjiti da bi debljina mesa bila jednaka u svim delovima, zatim spoljnje ivice premazati gustom kremom od nes kafe i meda kako bi ivice bile braon boje (preliti nes sa malo vode i dodati malo meda). Peći na tiganju par minuta da se zapeče isečeni deo (deo koji je isečen da bi se dobila ravnomerna debljina). Takođe, desetak sekundi pržiti ivice namazane nesom. Izbeći sečenje i oblikovanje mesa pre pečenja jer će meso tokom pečenja i prženja promeniti veličinu, a trebalo bi da budu ravne ivice veličine pravougaone modle.

Jelo iz "MasterChefa" koje morate da probate: Biftek sa povrćem na poseban način

Pašteta od pečuraka i bataka: U šerpu sa crnim lukom i dobro posoljenom vodom kuvati pileće batake bez kostiju. Kada se skuvaju procediti. Na tiganju ispržiti sitno seckan shallot i beli luk. Dodati vermut I pustiti da ispari. Dodati malo meda kako bi se dobila sirupasta konzistencija. Posoliti. U drugom tiganju ispržiti šampinjone (u ovom slučaju braon ali mogu biti i obični) na ulju dok ne ispari sva voda. Na kraju posoliti i pobiberiti dobro. U secku samleti pržene šampinjone, shallot sa medom i kuvani batak dok se ne dobije ravnomerna smesa. Modifikovati ukus dodavanjem još shallota sa medom, solju, biberom, kurkumom, cimetom i origanom. Dodati malo putera i po potrebi sasvim malo pavlake za kuvanje (voditi računa da smesa bude gusta i kompaktna, da može da se oblikuje).

Rotkvice: Na tiganju karamelizovati šećer i dodati sirće, skloniti sa vatre i dodati vodu (otprilike koliko i sirćeta) i posoliti. Rotkvice iseći na tanke kolutove i staviti u tečnost za kiseljenje. Staviti u frižider da se hladi. Ukiseljene rotkvice seci na trakice.

Ispustićete dušu kad vidite sastojke: Pačje grudi sa još 35 namirnica osvojile "MasterChef"

Magična krema od ljubičastog kupusa: Shallot ispržiti na puteru, dodati ljubičasti kupus sečen na tanke režnjeve, dodati u tiganj i sve pržiti na srednjoj vatri dok kupus ne omekša. Pred kraj dodati malo pavlake za kuvanje i kuvati kupus u njoj. Blendiorati štapnim mikserom sa puno pavlake za kuvanje dok se ne dobije gustina malo gušća od smese za palačinke. Posoliti i pobiberiti, dodati parmezan. Lepo sjediniti sve. Procediti kroz cediljku i staviti u sifon sa dve patrone. Mešati sifon jako par minuta i servirati ljubičastu penu.

Servis: U modlu staviti pileći file, namazati paštetu preko toga da debljina bude jednaka debljini mesa. Izravnati površinu i sve ivice. Staviti seckanu ukiseljenu rotkvicu preko u vidu dodatnog sloja. Podići modlu pažljivo da "bajadera" ostane u obliku savršenog pravouganika. Preko staviti klice rotkvice i pored sipati penu od ljubičastog kupusa.

Magija: Iscediti polovinu limuna u sipati u sosijeru. Nakon služenja jela sipati limunov sok preko dela ljubičaste pene kako bi promenila boju iz ljubičaste u roze.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.