Ovim poslom bavile su se tri žene na svetu, a jedna je iz Srbije VIDEO

Izvor: B92, 03.Okt.2018, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovim poslom bavile su se tri žene na svetu, a jedna je iz Srbije VIDEO

"Ostvarila sam svoje dečje snove, ali nije bilo lako", kaže Bosiljka Novaković, prva žena kontrolor leta u bivšoj Jugoslaviji i jedna od tri u celom svetu.

Ona sada ima 82 godine, uživa u penziji i unucima i mnogo putuje.

Bosiljka Novaković kaže da kad je počinjala da radi njeni šefovi nisu verovali da je ženi mesto na kontroli leta.

"Bila sam uporna. Završila sam školu i radila posao koji volim. Verujem da je to najvažnije, jer samo tako ništa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << onda nije napor da se uradi", rekla je ona.

Seća se da su piloti bili iznenađeni kad čuju ženski glas i da su neretko dolazili da se upoznaju kad slete.

"Sada je lakše, jer je tehnika mnogo napredovala. Vidi se svaki avion, njegova brzina, signal i imate sliku. Tad nije bilo slike nego zamisliš u glavi gde se nalazi avion kad ti jave tačku sa koje treba da se jave", priča Bosiljka Novaković.

Bilo je mnogo stresnih situacija, a i danas se seća svih detalja o avionskoj nesreći 18. januara 1977. u kojoj je poginuo predsednik Saveznog izveršnog veća Jugoslavije Džemal Bijedić.

"Vodila sam taj avion i sugerisala da se vrati. Vreme nije valjalo, nema radara i nema po čemu da sleti. Međutim, vojni pilot je naučio da sluša i poslušao je Džemala Bjedića", rekla je ona.

Bjedić je tog dana prisustvovao u Beogradu na batajničkom aerodromu ispraćaju predsednika SFRJ Josipa Broza Tita u Libiju. Po povratku za Sarajevo njegov avion udario je u brdo Inac u blizini gradića Krečeva. Pored Džemala tada su poginuli i njegova supruga Razija, saradnici Zijo Alikalfić i Smajo Hrla i piloti Stevan Leka i Murat Hanić. Po saznanju za tragediju Tito se vratio u zemlju na sahranu Bjedića u Sarajevu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.