Ovih PET NAMIRNICA najbolje PODIŽU IMUNITET u hladnim danima koji su pred nama: Jednu retko kupujete, a nije skupa!

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Nov.2021, 09:14

Ovih PET NAMIRNICA najbolje PODIŽU IMUNITET u hladnim danima koji su pred nama: Jednu retko kupujete, a nije skupa!

Jačajte svoj odbrambeni sistem svakodnevno!

Jesen i zima uvek su težak period za imunološki sistem, jer tada sve manje vremena provodimo na svežem vazduhu, pa se i količina vitamina D u našem organizmu smanjuje, a postajemo i manje fizički aktivni. Sve kraći dani i prelazak s letnjeg na zimsko računanje vremena mogu da utiču na kvalitet sna, a to negativno utiče na sposobnost tela da se odbrani od bolesti.

Uz to, provodimo više vremena u zatvorenim prostorima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << okruženi drugim ljudima i veći je rizik da se zarazimo virusima prehlade ili gripa. A da ne spominjemo da je u doba korone, jačanje i održavanje imuniteta snažnim važnije nego ikada. Ako želite na prirodan način da ojačate svoj imunitet i da prođete ovu zimu bez prehlada - kupite ovih pet namirnica i jedite ih svakodnevno.

Bundeva

Bundeva je zaštitni znak jeseni, a već sama njena narandžasta boja ukazuje na to da je bogat izvor beta karotena, snažnog antioksidansa koji štiti organizam od uticaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprečava razvoj malignih tumora. Uz beta karoten, sadrži i vitamine C, E, K, B1, B2, B3, B6, folnu kiselinu, kao i minerale kalijum, fosfor, kalcijum i gvožše. Zahvaljujući svom sastavu, lako se vari, pa predstavlja idealnu namirnicu za osobe osetljive probave jer deluje umirujuće i reguliše probavu.

Brokoli

Ova namirnica, koju mnogi nazivaju i kraljicom zdravlja, obiluje mineralima kao što su kalcijum, kalijum, gvožđe i magnezijum, zatim folnom kiselinom, kao i brojnim vitaminima. Ima čak dva puta više vitamina C nego spanać i jednaku količinu kao limun, i gotovo sve glavne antioksidanse, poput sulforafana, kvercetina i karotenoida, pa ne čudi da ima važnu ulogu u zaštiti imuniteta. Uz to, bogata je celulozom koja stimuliše rad creva, a veliki udeo vlakana i lagana probavljivost čine je odličnom namirnicom za zdravlje probavnog sistema.

Kukuruz

Malo ko doživljava ovu “običnu” i jeftinu namirnicu kao superhranu, a ona to zaista jeste. Kukuruz je odličan za imunitet jer sadrži mnogo vitamina A, B, E i C i antioksidanse, poput luteina i zeaksantina, kvercetina. Taj koktel antioksidansa pokazao se moćnim u sprečavanju i ublažavanju upalnih stanja i zaštiti od oksidativnog stresa, dok obilje folne kiseline povećava zaštitu od virusa, što nam je zimi i u situaciji pandemije zaista dobrodošlo. Još jedna od brojnih dobrobiti kukuruza je velik udeo netopivih vlakana koja se zadržavaju u probavnom traktu i sprečavaju pojavu zatvora, štite creva od razvoja raka i pružaju dugotrajan osećaj sitosti.

Kiseli kupus

Kiseli kupus je pravi eliksir za imunitet i probavu, a njegova lekovitost je poznata od davnina. Štaviše, rasol od kiselog kupusa se preporučuje kao pročišćujuća terapija za organizam. Kupus sadrži savršen spoj vitamina A, B, C, E i K i minerala mangana, selena, kalcijuma, kalijuma i magnezijuma, omega 3 masnih kiselina i lekovitih sumpornih supstanci. Bakterije mlečne kiseline iz kiselog kupusa održavaju crevnu floru zdravom, a time i snaže celokupan telesni imunitet.

Mandarine

Ovo omiljeno zimsko voće obiluje vitaminima C i A, folatima, flavonoidima, kalcijumom, gvožđem i kalijumom. Zahvaljujući takvom sastavu mandarine pomažu u jačanju imuno sistema i čini vas manje sklonim prehladama i gripu. Uz to, mandarine su bogate prehrambenim vlaknima koja podupiru probavu i poboljšavaju funkcionisanje organizma uopšte. Olakšavaju pokrete creva i hrane njihove ćelije štiteći tako creva, ali i ceo organizam od bolesti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.