Ovih 7 sastojaka izbegavajte u hrani

Izvor: B92, 20.Sep.2015, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovih 7 sastojaka izbegavajte u hrani

Obični proizvodi pomoću brojnih veštačkih materija, boja, konzervansa, zgušnjivača, emulgatora postaju privlačniji izgledom i ukusom.

Preterana konzumacija takvih proizvoda koji sadrže štetne materije može naškoditi zdravlju, zato je čitanje sitnih slova na deklaraciji nužno jer jedino tako možemo otkriti šta stvarno jedemo.

1. Zaslađivači

Veliki broj "zdravih" proizvoda koji su istaknuti kao oni bez šećera u sebi sadrže materiju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za zaslađivanja aspartam, prepoznatljiv je po oznaci E 951 a sadrže ga žvakaće gume, bombone, razni dijetalni napici pa i čokolade. Uzrokuje vrtoglavice, grčeve u stomaku i umor koji nastaje nakon previše konzumiranja proizvoda s ovim ozloglašenim sastojkom.

2. Pojačivači ukusa

Brojne grickalice, gotovi začini, umaci, supe iz kesice sadrže pojačivač ukusa mononatrijum glutamat koji se krije iza oznake E 621. Ovaj sastojak koristi se za isticanje ukusa jelima a jako je štetan jer može pogoršati brojne ozbiljne bolesti i uzrokovati gojaznost.

3. Boje

Prirodne boje s vremenom su gotovo u potpunosti zamenile one veštačke na proizvodima označene oznakama od E100 pa do E 181. Nalaze se u brojnim slatkišima, keksovima a najviše u energetskim napitcima primamljivih neonskih boja, izazivaju probleme na koži, uzročnici su brojnih alergija stoga ih kada su deca u pitanju posebno treba izbegavati.

4. Konzervansi

Materije koje prvenstveno služe kako bi proizvodima produžile rok trajanja nalaze se i u svakodnevnim namirnicama poput meka i suhomesnatim proizvodima pod oznakom E 285 i E 1105. Upravo iz razloga što s vremenom uzrokuju kod dece hiperaktivnost, kožne alergije proizvode s konzervansima treba smanjiti na minimum, i jesti sveže namirnice i sami kuvati obroke.

5. Emulgatori

Materije koje poboljšavaju teksturu proizvoda i povezuju sastojke koji se inače prirodno ne spajaju nalaze se u brojnim kupovnim poslasticama, gotovim umacima, paštetama, zamrznutim jelima. Teško ih je izbeći ali zato konzumaciju proizvoda koji ih sadrže treba svesti na minimum.

6. Antioksidansi

Pod oznakom E 300 do E 340 nalaze se veštački antioksidansi, koji se uglavnom koriste kao dodci ishrani. Ali, sve više se ističe kako su antioksidansi iz neobrađene hrane zdraviji. Postoje vrste voća i povrća koje u sebi prirodno ima antioksidanse poput zelenog lisnatog povrća, bobičastog voća.

7. Zgušnjivači

Njihova svha je naravno da brojnim proizvodima stvore veštačku gustoću, nalaze se u kupovnim supama, namazima, kremama a kriju se iza oznake E 1404 što je modifikovani skrob, E 412 guar -guma, E 415 ksantan –guma. Konzumiranje u velikim količinama proizvoda s zgušnjivačima može uzrokovati manjak gvožđa i alergijske reakcije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sledeće sastojke izbegavajte u hrani

Izvor: Radio 021, 20.Sep.2015

Obični proizvodi pomoću brojnih veštačkih materija, boja, konzervansa, zgušnjivača, emulgatora postaju privlačniji izgledom i ukusom...Preterana konzumacija takvih proizvoda koji sadrže štetne materije može naškoditi zdravlju, zato je čitanje sitnih slova na deklaraciji nužno jer jedino...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.