Ovi znakovi otkrivaju da PIJETE PREVIŠE ALKOHOLA: Stručnjaci smatraju da je ovoliki broj pića znači da se PREKOMERNO OPIJATE

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Apr.2023, 07:18

Ovi znakovi otkrivaju da PIJETE PREVIŠE ALKOHOLA: Stručnjaci smatraju da je ovoliki broj pića znači da se PREKOMERNO OPIJATE

Obratite pažnju na ovo!

Uživanje u piću s vremena na vreme, prilikom opuštenog porodičnog druženja ili rođendana, nije nimalo neuobičajeno.

Međutim, s unosom alkohola vrlo je lako preterati, upozoravaju stručnjaci. Kako kažu iz Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite SAD-a (HHS) kao i iz Centara za kontrolu i prevenciju alkoholizma, postoje jasni znakovi koji otkrivaju razliku između povremene i preterane konzumacije alkohola.

Umereno pijenje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << odnosi se na jedno piće dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce. Ovo je ujedno dnevni maksimum koji preporučuju stručnjaci, donosi "Health" magazin.

Prekomerno opijanje definiše se kao četiri ili više pića dnevno za žene i pet ili više pića dnevno za muškarce.

Isto tako, moramo imati na umu da se ovi brojevi odnose na pića konzumirana odjednom, na primer dok smo nekoj zabavi ili na večeri.

Administracija za zloupotrebu supstanci i mentalno zdravlje (SAMHSA) predlaže da obratimo pažnju na određene znakove upozorenja.

Na primer, znakovi prekomernog pijenja mogu uključivati jednu ili više sledećih stvari:

- pijete više nego što ste planirali

- piće vas ometa u svakodnevnim aktivnostima, obavezama i odnosima

- nastavljate da pijete, čak i ako to utiče na vaše mentalno ili fizičko zdravlje

- vaši prijatelji ili članovi porodice komentarišu vaše nedavne navike pijenja

- uhvatite se da morate da pijete više da biste postigli isti učinak kao nekada

- provodite puno vremena pijući ili razmišljajući o alkoholu

Kako biste prepoznali da li imate problem s preteranom konzumacijom alkohola, lekari savetuju da beležite svoje navike i sami sebi postavite određena ograničenja u smislu konzumiranja alkohola.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.