Ove namirnice mogu IZAZVATI TROVANJE: Morate ih pojesti što pre, u suprotnom posledice mogu biti FATALNE

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Feb.2024, 18:02

Ove namirnice mogu IZAZVATI TROVANJE: Morate ih pojesti što pre, u suprotnom posledice mogu biti FATALNE

Čak i najukusniji ostaci mogu biti opasni i na ove namirnice treba obratiti posebnu pažnju

Iako zvuči primamljivo pojesti unapred pripremljeni obrok, ostatke određenih namirnica od ručka ili večere treba izbegavati jer mogu biti veoma štetni za vaš organizam. Ovo se posebno odnosi na hranu koju nikada ne treba podgrevati.

.

Jaja

Doktor Kanta Šelke navodi da jaja skoro uvek sadrže salmonelu. Neke metode koje se koriste za kuvanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << jaja zahtevaju nežnu toplotu za kratko vreme, što možda neće ubiti bakterije. Stoga, ostavljanje jaja na sobnoj temperaturi duže vreme može dovesti do razvoja bakterija.

Cvekla

Studija objavljena 2012. u Sportskoj medicini otkrila je da azot oksid u cvekli može da podstakne vežbanje i pomogne kod krvnog pritiska. Međutim, ova ista jedinjenja slabo reaguju na toplotu. Stoga, redovno jedenje podgrejane cvekle ili proizvoda od cvekle možda nije dobra ideja. Isto bi moglo da važi i za repu, još jedno korenasto povrće bogato nitratima.

Krompir

Krompir može predstavljati rizik ako se predugo čuva u frižideru i čuva na sobnoj temperaturi. Ovo potencijalno može podstaći rast Clostridium botulinum, bakterije koja izaziva botulizam. Pečeni krompir umotan u foliju je posebno štetan jer bakterijama pruža idealno okruženje za rast sa niskim sadržajem kiseonika.

Spanać

Kao i cvekla, spanać je još jedna hrana bogata nitratima koja se često servira kuvana. Da biste izbegli pretvaranje nitrata u ovom lisnatom zelenilu u potencijalno kancerogeni azot, možda ćete želeti da poslužite spanać sirov ili lagano pržen. Spanać se često meša sa drugom hranom u hrani za bebe, pa pazite da ga ne zagrejete.

Pirinač

Tokom 1970-ih, brojna trovanja hranom povezana sa ostacima pirinča dovela su do povećane svesti da pirinač sadrži mikroorganizam koji se zove Bacillus cereus koji se razmnožava na sobnoj temperaturi. To ne znači da morate da bacite sve ostatke, već samo da ih brzo odložite u frižider.

Piletina

Kao i jaja, sirova piletina ima tendenciju da sadrži salmonelu, a vremenske prilike i niske temperature su recept za „katastrofu“ jer se ove bakterije razmnožavaju. Najbolji način da to izbegnete: Uverite se da unutrašnja temperatura vaše piletine dostigne 165 stepeni. Mikrotalasi se ne zagrevaju uvek ravnomerno ili kao druge metode kuvanja, pa obavezno okrenite meso.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.