Ove dve karakteristike imaju roditelji čija deca odrastu u srećnu osobu

Izvor: B92, 06.Jul.2023, 12:08

Ove dve karakteristike imaju roditelji čija deca odrastu u srećnu osobu

Klinički psiholog Nadene van der Linden za portal Moterli otkrila je koje karakteristike imaju roditelji koji na dobar način odgajaju svoje dete.

Kako objašnjava, gotovo svi odlični roditelji imaju dve karakteristike koje garantiraju da će jednoga dana njihovo dete izrasti u dobro odgojenu i srećnu osobu.

Ovo su dve karakteristike koje imaju svi odlični roditelji:

Nisu skloni kritikuju

Kako objašnjava psiholog, odlični roditelji nikada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne kritikuju dete zbog njegovih izbora, interesa ili ponašanja. Umjesto toga, na miran mu način i na vlastitom primeru pokazuju kako se treba ponašati. Istraživanja su pokazala kako preterano kritikovanje deteta može dovesti do negativnih posljedica za njegovo mentalno zdravlje, a deca koja odrastaju s takvim roditeljima sklonija su teskobi, depresiji i zatvaranju u sebe.

Podstiču detetove interese i ideje

Mnogi roditelji još pre rođenja deteta imaju određene planove i ideje za njega, ali stvarnost je nešto drugačija. S obzirom na to da je dete osoba s vlastitim idejama i interesima, Linden otkriva kako je karakteristika odličnih roditelja podsticanje istih.

"Kada ne podupiremo detetove želje i interese, već ga prisiljavamo na neke stvari koje očigledno ne želi, to može imati štetne posledice. Naime, deca se u tom slučaju često osećaju neuspešno, pod velikim su pritiskom i skloni su da potpuno izbegavaju određene aktivnosti koje su ih donedavno zanimale'', objašnjava psiholog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.