Ove ŽENE su bile na Svetoj Gori: Sve su prekršile STROGI ZAKON, ali samo jedna je o tome NAPISALA KNJIGU i evo šta je otkrila

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Avg.2023, 14:32

Ove ŽENE su bile na Svetoj Gori: Sve su prekršile STROGI ZAKON, ali samo jedna je o tome NAPISALA KNJIGU i evo šta je otkrila

Verovanje kaže da je Presveta Bogorodica zastupnica i igumanija cele Svete Gore, te je otuda svim ženama tu pristup zabranjen. Ipak, bilo je onih koje su drevni zakon prekršile, a priča se da je jedna od tih žena svoja iskustva potom prenela u knjigu.

Svake godine Svetu Goru posete hiljade vernika i apsolutno svi su muškarci. Ženama je dozvoljeno jedino da kristare oko ovog grčkog poluostrva i tako izdaljine vide obrise “monaške republike” u Egejskom moru. O tome >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zašto je ženama zabranjeno da stupe na Svetu Goru postoji nekoliko legendi, ali i nešto “svetovnije” objašnjenje

Prema legendi, Bogorodica je jednom plovila sa Svetim apostolom Jovanom ka Kipru kada se podigla velika oluja. To ih je prisililo da pristanu baš na Atosu, kraj današnje luke manastira Iviron.

Bogorodica je izašla na obalu, gde je oduševljena lepotom blagoslovila zemlju i zamolila Isusa da poluostrvo daruje njoj. Tada se začuo glas: “Neka ovo mesto bude tvoje nasleđe i tvoj vrt, raj i nebo spasenja za one koji traže spasenje”.

Od tada, Sveta Gora je posvećena Majci Božjoj, zbog čega ni jednoj drugoj ženi nije dozvoljen pristup.

Postoji i praktičnije objašnjenje, prema kojem je ženama zabranjen pristup Svetoj Gori kako ne bi dovodile muške monahe u iskušenje i tako im skretale misli sa molitve i posvećenosti bogu.

Tako je sve do 11. veka na poluostrvu tolerisano prisustvo pastira, sve dok vaseljenski patrijarh nije strogo zabranio njihovo prisustvo. Razlog zabrane bio je što su pastirice često znale da izazivaju i uznemiruju monahe, a dešavalo se i da zbog toga manastiri izgube kaluđere., piše Serbiantimes.

Prva žena za koju se zna da je prekršila stari zakon je srpska carica Jelena, žena Dušana Silnog. Sklanjajući se od kuge koja je u to vreme harala ovim prostorima, Jelena je dobila dozvolu da uđe na Atos, ali, kako se veruje, ona nije nogom kročila na tlo svete zemlje, već je nošena. Carica je boravila u palati svog muža kraj manastira Sveti Vasilije, koji je tada vodom bio odvojen od ostatka Svete Gore.

Potom, zbog burnih istorijskih događaja, tokom grčkog ustanka i posle proterivanja Grka iz male Azije, Atos je otvorio vrata mnogim porodicama, među kojima je bilo žena i dece, s tim što su oni ubrzo odatle otišli da ne bi narušavali svetost ovog mesta.

Sa Svete Gore je 1929. proterana i mis Evrope, Grkinja koja je maskirana pokušala da se iskrca na jedno manastirsko pristanište.

Priča se da je iste godine jedna francuska novinarka uspela da čak mesec dana prerušena boravi na Atosu, da obiđe svih 20 manastira i da potom po povratku u Pariz napiše knjigu.

Naime, zna se da je Mariz Šoasi 1929. godine u francuskoj prestonici objavila knjigu „Mesec dana među muškarcima“ (Un mois chez les Hommes. Éditions de France, 1929.), ali i dalje je misterija da li je iskustva koja je u njoj iznela zapravo i proživela. Uglavnom, Mariz se u ovom svom kontroverznom delu vodila nesvakidašnjim stazama, po čemu je bila i poznata, pa se, kako se navodi, prerušila u mladog monaha, krišom ušla na Svetu Goru i tu provela čitav mesec. Ona je potom u knjizi opisala i jednog monaha koji je navodno govorio o telesnoj žudnji, o iskušenjima i griži savesti., piše Blic Žena.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.