Ovaj DEKA pomaže svom UNUKU i deci OBOLELOJ od RAKA, kao i roditeljima koji su izloženi ovim teškim životnim situacijama

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jul.2023, 15:04

Ovaj DEKA pomaže svom UNUKU i deci OBOLELOJ od RAKA, kao i roditeljima koji su izloženi ovim teškim životnim situacijama

Pokrenut je projekat kako bi se olakšao proces lečenja!

U Srbiji svake godine od raka oboli od 300 do 350 dece, što čini oko dva odsto od ukupnog broja obolelih. To znači da skoro svakog dana u Srbiji jedno dete oboli od raka, a skoro svake nedelje jedno dete premine.

Nažalost, Srbija još uvek nema pedijatrijski kancer registar, te su jedini zvanični podaci o statistikama i praćenju dijagnoza kod dece oni koje u godišnjim izveštajima objavljuje Institut za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << javno zdravlje „Batut“.

Među najzahtevnijim u pogledu lečenja su kod dece tumori centralnog nervnog sistema (mozga i kičmene moždine), što ukazuje na izuzetnu potrebu njihovog ranog dijagnostikovanja i lečenja.

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) navodi da se deca obolela od malignih bolesti suočavaju sa teškim, bolnim, dugotrajnim i neizvesnim lečenjem, da su roditelji prepušteni sami sebi u teškim trenucima, a medicinski radnici svakodnevno izloženi stresnim situacijama.

Da bi olakšao proces lečenja, NURDOR je pokrenuo projekat roditeljske kuće – objekti za smeštaj dece i njihovih porodica tokom bolničkog lečenja. Savremeni standardi pedijatrijske onkologije nalažu da deca tokom lečenja što manje borave u bolničkoj atmosferi i da njihov način života bude što sličniji onom u periodu pre bolesti, kao i da njihovi roditelji sve vreme budu uz njih.

Ovoga puta, podrška našim mališanima u nevolji i NURDOR-u dolazi od Džima Klarahana, Amerikanca koji će motorom obići preko 37 evropskih zemalja u humanitarnom pohodu u toku koga se bori ne samo za svog unuka Dreja (Dray), već za svu decu obolelu od raka. Mali Drej (Dray) ima pet godina.

Od tih pet, on se poslednje četiri herojski bori za život. Kada je Dreju 2019. dijagnostikovan tumor na mozgu, morao je da prođe ciklus agresivnih hemoterapija koji je trajao 60 nedelja. I pored početnog uspeha u lečenju, kancer se 2022. vratio. Uvidevši na primeru svog unuka značaj ranog, pravovremenog otkrivanja raka za uspešan ishod lečenja, Džim Klarahan je 2020. pokrenuo fondaciju sa ciljem podizanja svesti o neophodnosti brze i efikasne dijagnostike dečjih moždanih tumora.

Obišavši 2020. na svom motoru istočni deo Sjedinjenih Država, Džim je probudio najbolje u ljudskim srcima i odlučio da svoju misiju nastavi i preko Atlantika. Od maja ove godine, on je na velikom putovanju kroz Evropu tokom kojeg će preći 21.000 km, 37 zemalja i preko 20 dečjih bolnica, ustanova ili udruženja koje se bave lečenjem dece obolele od kancera.

Na njegovoj mapi nalazi se i Srbija te će 18. jula Džim Klarahan posetiti NURDOR. On i kompanija RSM pomoći će donacijom za projekat trajnog rešenja za roditeljsku kuću u Beogradu i uputiti apel da se akciji pridruže svi koji mogu da pomognu. Iako još nesvestan toga, Drej preko svog dede, kompanije u kojoj on radi i zajednice koju čine hiljade ljudi i organizacija okupljenih oko kampanje #Ride4Dray pomaže svoj deci koja su obolela od raka, uključujući i decu Srbije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.