Ova greška roditelja je formula za propast dece

Izvor: B92, 08.Feb.2024, 13:06

Ova greška roditelja je "formula za propast" dece

Američka psihoanalitičarka je otkrila koju grešku roditelji najčešće prave u odnosu sa svojom decom.

"Primetila sam da sve veći broj dece u ranom uzrastu pati od anksioznosti i depresije i počela sam da čitam sva istraživanja koja sam mogla da nađem na tu temu", rekla je Erika Komisar za magazin "Columbia".

Naravno, roditelji svojoj deci žele samo najbolje, ali iz dobre namere ponekad preteraju u nekim stvarima.

"Neki roditelji teraju djecu da imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samo najbolje ocene. Ne mogu vam opisati koliko roditelja dovodi decu kod mene samo zato što nisu dobila najbolju ocenu. Oni su sigurni da nešto nije u redu", nastavila je.

Kao "formulu za propast" dece je navela to što roditelji i školstvo podrazumevaju da deca moraju u svemu biti najbolja. Savetovala im je da bolje razmisle o tome koliko to loše psihički utiče na mališane zato što ih konstantno teraju da se takmiče sa vršnjacima.

"Kako definišete uspeh u životu svog deteta? Zar to ne bi trebalo da podrazumeva da je ono srećno i mentalno stabilno?", upitala je.

Dalje je navela kako treba da pomognemo deci da spoznaju svoje veštine, ali i prihvate svoja ograničenja, ističući da je to važno za samopoštovanje i ograničavanje snage ega, što je otpornost na životne okolnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.