Ova Crnogorka je jedna od samo tri devojke koja vozi auto-trke, na crtu staje muškim vozačima FOTO

Izvor: B92, 22.Jun.2023, 15:16

Ova Crnogorka je jedna od samo tri devojke koja vozi auto-trke, na crtu staje muškim vozačima FOTO

Iako nekada davno nije bilo tako, žene za volanom danas su svakodnevica. Međutim, kada su u pitanju auto-trke tu još uvek u velikoj meri dominiraju pripadnici muške populacije. Ipak, mlada Katarina Marđonović (22) iz Bara prkosi tim statistikama i jedna je od retkih devojaka koja se bavi automobilizmom.

Uz oca šampiona u auto-trkama i brata koji je takođe u tom sportu, zavolela je vožnju i odlučila da se oproba. Pošto nema podele na mušku i žensku kategoriju, na crtu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bez problema staje muškim vozačima.

"Naučila sam da vozim sa 14 godina, ali zvanično za volan sam sela u 18 kad sam položila. Oduvek mi je bila želja da se trkam, ali sam se ustručavala. Kada se brat jednom provozao sa mnom rekao je - ti moraš da voziš trke. Tada smo rekli i ocu, koji nije baš na prvi mah bio oduševljen, ali je posle prihvatio moju odluku i pružio mi podršku", kaže Katarina za Rinu.

Na stazama u okolini Bara redovno trenira i priprema se za šampionat Crne Gore koji će se održati početkom jula. Njen automobil je sitroen AX u klasi 1000 H.

"Iako ne važi za tipično ženski sport, rekla bih da ovaj sport i nema mnogo veze sa polom. Žene, uprkos nekim pesimističkim stavovima, mogu da budu i te kako dobri vozači. Trudim se, vredno treniram. Tek sam počela, pa nemam neke velike zacrtane planove. Želim uspešno da završim ovu sezonu", rekla je mlada Baranka.

Njen otac Peđa već 30 godina je vozač auto-trka, osvajao je šampionat Crne Gore i Jugoslavije, a od ovog sporta nije odustao ni u teškim ratnim godinama. Tako da sinu Pavlu, koji takođe vozi, i ćerci Katarini, osim onih životnih, može dati i jako važne profesionalne savete.

"Njih dvoje dugo su se spremali da mi to kažu, prvo sam bio iznenađen jer su to uspešno krili od mene. Uvek sam se trudio da im budem podrška i pomognem u tome da rade ono što vole ako je u normalnim granicama, tako sam podržao i Katarinu. Pavle i ja smo napravili jedan auto za nju, koji nije mnogo jak, ali je za nju i njen početak sasvim dovoljan. Bodrim ih, savetujem koliko mogu i naravno kao i svaki otac, molim boga da sve na trkama prođe kako treba", kaže Peđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.