Osip, crvenilo i svrab kože mogu da budu znak raka: Evo kako da znate kada je stanje ozbiljno

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Dec.2019, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osip, crvenilo i svrab kože mogu da budu znak raka: Evo kako da znate kada je stanje ozbiljno

Obavezno pročitajte!

Crvena koža i osipi mogu da budu znak mnogih stvari, obično izazvani alergijskom reakcijom na neki novi kozmetički proizvod, a mogu da budu i posledica virusne upale u organizmu.

U ređim slučajevima osip može da bude znak nečeg mnogo opasnijeg kao što je rak.

Ti potencijalno kancerogeni osipi mogu da budu jako opasni jer se često prerušavaju u bezopasne kožne probleme.

Najčešće, crveni osipi koji mogu da budu znak >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << raka su slični kožnim problemima kao što su psorijaza ili ekcem, upozoravaju eksperti. Mogu se pojaviti u formi crvenih pečata, izazivaju svrab, suvi su i izazivaju perutanje kože.

Takođe, mogu da se pojave žuta isupčenja.

Najčešći znak da je nešto ozbiljno posredi je da ovakve kožne promene ne nestaju kada ih tretirate kremama koje vam je lekar pripisao za ovu namenu.

Dr Valajat Husain kaže da osipi mogu da budu znak raka, ali su u najvećem broju slučajeva potpuno bezazlena pojava.

- Ako dobijete osip u unutrašnjosti usta, kao i na rukama i nogama to ponekad može da bude znak onoga što nazivamo paraneoplastični osip. Za ovakvu vrstu osipa vezuje se neka vrsta raka bilo gde u telu - kaže doktor.

- Osipe najčešće izazivaju tumori krvi, a ljudi sa leukemijom i lifomom obično imaju neke promene na koži koje dermatolozi umeju da prepoznaju.

Ono što treba da znate je da su osipi u najvećem broju slučajeva bezazleni!

Ako postoji bilo kakava promena na koži koja vas muči, najbolje je da odete kod lekara i proverite da li ima razloga za brigu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.