Osam iznenađujućih činjenica koje niste znali o malim bebama

Izvor: B92, 26.Sep.2021, 12:28

Osam iznenađujućih činjenica koje niste znali o malim bebama

Svaka mala beba je jedinstvena, posebno svojim roditeljima, koji su je s nestrpljenjem iščekivali. Bilo da ste dobili prvo dete ili već imate iskustva, osećaj je uvek poseban.

Verujete da znate sve, ali postoje neke stvari o kojima možda ni ne razmišljate. Evo nekoliko zanimljivosti kod malih beba koje možda niste znali.

Oči su im velike gotovo kao i oči odraslih

Zbog svojih velikih očiju deca nam izgledaju preslatko, a veličina im je otprilike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 70 posto od veličine očiju odrasle osobe. Oči malih beba najviše rastu u prvoj godini života, a kasnije opet u pubertetu.

Imaju škrge, rep i krzno

Ovo ne mora da vas zabrinjava, sve je u redu s vašom bebom. Međutim, u jednoj fazi razvoja ustomaku, bebe su imale škrge, koje su se potom razvile u čeljust i ušnu školjku, koja čini ostatak otvora za škrge. U isto to vreme kod fetusa je prisutan rep, od kojeg se postepeno formira trtica. Krzno, poznato kao dlačice lanugo, dete može da ima kad se rodi, ali otpadne kroz nekoliko nedelja.

Rađaju se bez osećaja za noć i dan

Svi roditelji mogu da potvrde da deca u početku nemaju pojam o noći ili danu i da se dogodi da se probude oko 3 sata ujutro i spremne su za akciju. Ovo je, naravno, normalno u prvim nedeljama. Deca se rađaju bez dnevnog ritma, ali ga s vremenom stiču. Vaše telo već je naviknuto da noću spava, a danju biva budno, ali ova veština je naučena kad smo bili vrlo mali.

Imaju više kostiju nego odrasli

Teško je poverovati da mekane, nežne i krhke bebe imaju više kostiju, a pogotovo da ih je oko 300, prema 206 kod odraslih. Razlog je to što se neke kosti kod beba s vremenom spajaju, pa im se ukupan broj smanjuje.

Plaču s naglaskom

Koliko ovo god ludo zvučalo, istraživači su otkrili da bebe plaču u skladu s govornim područjem kojem su izložene. Testiranje je sprovedeno na 60 beba francuskog i nemačkog govornog područja.

Ne proizvode suze

Bebe plaču puno u prvim nedeljama života, ali primetićete da, iako se zajapure od plača, obrazi su im suvi. Iako su bebe rođene sa suznim žlezdama, na vlaženje očne jabučice odlazi većina suza, pa ih nema dovoljno da bi se spuštale niz obraze. Ovo počinje da se menja u periodu između 1. i 3. meseca starosti bebe.

Sećaju se zvukova koje su čule u stomaku

Studija sprovedena na 100 trudnica u Holandiji, a objavljena u časopisu Child Development, pokazala je da fetus ima kratkotrajno pamćenje o zvukovima do 30. nedelje trudnoće. Novorođenčad prepoznaje glas majke i ostalih ukućana, a prepoznaće i lajanje porodičnog psa.

Imaju trostruko više "pupoljaka" na jeziku od odraslih

Sa zanimanjem posmatrate kako vaše dete s užitkom jede, a sad znate razlog tome. Imaju čak oko 30.000 takozvanih pupoljaka na jeziku (mali kružići na površini jezika), dok odrasli imaju oko 10.000. Ovo objašnjava i odbijanje neke hrane jer deca neke ukuse koje ne vole osete intenzivnije od odraslih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.