Oni su UPORNE ŠTETOČINE u BAŠTAMA! Jedu voće i POVRĆE, a ovo je NAJBOLJI način da ih se efikasno rešite

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jul.2023, 17:00

Oni su UPORNE ŠTETOČINE u BAŠTAMA! Jedu voće i POVRĆE, a ovo je NAJBOLJI način da ih se efikasno rešite

Ne postoji gotovo niti jedan povrtar koji se nije susreo sa puževima.

U baštama u kojima za svoje potrebe ili za tržište gajimo povrće velike štete mogu naneti puževi, koji se hrane jedući i oštećujući lišće, stabljike i plodove svih vrsta povrća.

Puževi najviđe napadaju: kupusnjače, salatu, papriku, mahunarke. Najveće štete u povrću nastaju od puževa golaća a posebno od crvenog puža golaća (Arion rufus), španjolskog puža golaća >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << (Arion lusitanicus), malog sivog golaća (Deroceras reticulatum) i dr.

Puževi napadaju biljke u svim fazama rasta, ali najveće štete mogu napraviti kada je biljka u fazi klijanja, nicanja i početnog porasta. Na listovima biljaka puževi prave štete u vidu prozorčića a na korenastim delovima biljaka prave šupljine. Puževi golaći nanose štete i na plodovima. Iza sebe ostavljaju tragove sluzi tj. srebrnkaste pruge i ostatke izmeta. Usled tragova i oštećenja znatno smanjuju vrednost proizvoda i često ga čine tržišno neupotrebljivim.

Najjefikasniji način suzbijanja ovih štetočina

Pivo protiv puževa zvuči kao neki muzički bend koji nije imao puno sreće u svojoj karijeri. Idući ovom analogijom puževi takođe neće imati puno sreće jer se način primene piva kao sredstva za suzbijanje puževa zasniva na postavljanju klopki iliti pužolovki. Puževi u bašti više neće biti noćna mora vaših biljaka! Nema veze da li su golaći ili sa kućicom – pivo će im doći glave.

Puževe odavno „bije glas“ da su velike štetočine koje baštovanima i organskim proizvođačima zadaju dosta glavobolja. Ova mala, ljigava stvorenja se razmnožavaju brzo i u velikom broju. Hrane se lišćem i korenjem gajenog bilja. Mlade, tek iznikle, biljke i rasad su najčešće žrtve napada puževa. Ipak, tu su i dobre vesti za one koji vole povrtarstvo: puževi se mogu ukloniti na brz, efikasan i prirodan način!

Postoji jedan delotvoran prirodan način za suzbijanje puževa u bašti i taj način podrazumeva upotrebu piva. Puževi jednostavno obožavaju miris piva! Ne mogu da mu odole, tako da čim osete sladunjav miris kao hipnotisani će krenuti u pravcu odakle ga osete. Tu ih čekamo!

Ukoliko se koristi klopka koja se pravi od čaše najbolje je uzeti običnu plastičnu čašu od jogurta ili nešto slično što ne truli i ne propušta pivo. Čaša se ukopava, tako, da joj obod bude u ravni sa zemljištem.

Oko 3/4 čaše se napune pivom. Kada puž dođe do čaše upada u nju i tu je kraj priče. Neophodno je redovno obilaziti zamke i vaditi iz njih stradale puževe kako se ne bi prepunile. Takođe, pivo se mora dolivati jer dolazi do isparavanja usled vrućine naročito tokom toplih dana.

A post shared by Jackie’s Gardening Gems (@jackiesgardeninggems)

Odgovor na gorenje pitanje je: izbor je veoma lak! Puževi vole pivo kakvo god da je. Nije bitno da li je skupo ili jeftino, domaće ili uvozno, kvalitetno ili loše. Kakvo god da je navaliće na njega bez oklevanja i na kraju će im, ljubav prema pivu i alkoholu, bukvalno, doći glave. - piše sajt Ratarstvo.net.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.