On pumpa hormone kad želi da bude tata

Izvor: S media, 22.Jul.2009, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

On "pumpa" hormone kad želi da bude tata

Muškarac koji po svaku cenu želi da postane otac u toku seksualnog čina s partnerkom podsvesno podiže nivo testosterona i tako povećava izglede da svoju nameru i ostvari, otkrili su naučnici u Portugalu.

Upoređujući nivo testosterona nekoliko desetina muškaraca u periodu od 90 dana njihove seksualne aktivnosti, ustanovili su da oni koji imaju jaku želju da postanu očevi "proizvode" više testosterona "u pravom trenutku" i više nego što im je potrebno za "uobičajenu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << seksualnu aktivnost".

"Svaki muškarac, individualno, u različito vreme i pod različitim okolnostima dostiže vrhunac lučenja testosterona. Ali u periodu kad podsvesno iskazuje želju da postane otac, najviši nivo lučenja hormona koincidira sa pojačanom seksualnom aktivnošću", kaže se u studiji objavljenoj u britanskom časopisu Nju sajentist.

Studija je, zapravo, rezultat istraživanja dr Katarine Hiršenhauzer i njenih kolega, obavljenih u Institutu za primenjenu psihologiju u Lisabonu, a ukazuje da muškarci mogu da utiču na nivo lučenja hormona testosteron.

"Muškarci mogu da kontrolišu 'proizvodnju' hormona i uzvrate na želju partnerke za oplođenje - samo ako to i sami žele", izjavila je dr. Hiršenhauzer.

Doktor Džim Pfaus sa Univerziteta Konkordija u Montrealu, otkrio je da dostizanje najvišeg nivoa u lučenju testosterona pojačava želju da se postane otac, jer u organizmu uspostavlja čitav lanac reakcija koje kao rezultat imaju proizvodnju veće količine sperme, pa time povećavaju izglede da žena zatrudni.

Izvor: FoNet

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.