Ombudsman: Neravnopravnost žena i muškaraca na selu izražena

Izvor: N1 televizija, 14.Okt.2018, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman: Neravnopravnost žena i muškaraca na selu izražena

Neravnopravnost žena i muškaraca na selu je izražena, a statistika pokazuje da fizičke poslove obavljaju gotovo podjednako, ali je tek u 17 odsto slučajeva žena vlasnica poljoprivrednog gazdinstva, navodi se u saopštenju zaštitnika građana Zorana Pašalića povodom Međunardonog dana žena na selu, koji se obeležava 15. oktobra.

Kako se navodi, žene čine 84 odsto pomažućih članova poljoprivrednog gazdinstva, dok je 86 odsto normalno zaposlenih muškaraca.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
"Takav položaj žena jasno ukazuje na njihovu ekonomsku i svaku drugu zavisnost i na jaku ukorenjenost tradicionalnih stereotipa o rodnim ulogama, iz čega proizilaze i drugi problemi sa kojima se žene na selu susreću - nedostupnost zdravstvenih, obrazovnih, socijalnih usluga, nedovoljna zaštićenost materinstva, pa i porodično ili rodno zasnovano nasilje", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, i zastupljenost žena u odlučivanju u lokalnim organima vlasti je nedovoljna, posebno u ruralnim sredinama, pa u savetima mesnih zajednica žene učestvuju sa samo 11 odsto.

Zaštitnik građana poziva nadležne da se zakonom efikasnije uredi ostvarivanje rodne ravnopravnosti na svim nivoima i donese zakon koji će propisati zastupljenost žena u organima javne vlasti od najmanje 40 procenata, navodi se u saopštenju.

"Neophodno je preduzeti i mere kako bi se žene poljoprivrednice u većoj meri registrovale kao nosioci poljoprivrednih gazdinstava i na taj način mogle da koriste prava koja im garantuju propisi Srbije, a između ostalog i pravo na naknadu po osnovu rodjenja i nege deteta", navodi se u saopštenju.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.