Odmah po POVRATKU SA GROBLJA - Evo šta obavezno MORATE URADITI čim stignete kući

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jul.2023, 08:31

Odmah po POVRATKU SA GROBLJA - Evo šta obavezno MORATE URADITI čim stignete kući

Ritual koji se ne sme preskakati!

Običaji koje praktikujemo prilikomo odlaska na groblje preneli su se iz tradicionalog u moderno srpsko društvo. Kada su Zadušnice ili idete na sahranu, nakon povratka kući odmah morate oprati ruke.

Reč je o ritualno pranju ruku, koje se praktikuje još od antičkih vremena.

Groblje je prostor kojim "vlada nečistoća", te svi moraju da peru ruke, a naročito članovi porodice pokojnika koji je preminuo u prethodnih godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dana.

Po povratku sa groblja bitno je ne ići istim putem.

Porodica koja izgubi nekoga za svoju sredinu postaje "nečista". Ona je "načeta" porodica koja uz pomoć rituala prvih godinu dana od smrti pokojnika, prolazi kroz proces "očišćenja".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.