Odmah po POVRATKU SA GROBLJA - Evo šta SUTRA na Zadušnice MORATE URADITI čim stignete kući

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Mar.2024, 14:26

Odmah po POVRATKU SA GROBLJA - Evo šta SUTRA na Zadušnice MORATE URADITI čim stignete kući

Običaj koji datira još iz antičkih vremena!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u sutra obeležava Zadušnice.

Zadušnice uvek padaju u subotu jer je Isus Hristos taj dan, uoči vaskrsenja, u nedelju, proveo upokojen. To je dan kada pravoslavni vernici obilaze grobove najmilijih, daju pomene i pale sveće. Sećajući se svojih pokojnih predaka, hrišćanski vernici se na ovaj dan mole Bogu za oprost grehova i za svoje pretke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Pogrebni običaji koje praktikujemo, preneli su se iz tradicionalnog modela kulture u savremeno srpsko društvo. Ono što je neophodno je da se ispoštuju određeni običaji, ali po povratku sa groblja nikako nemojte propustiti da uradite jednu stvar.

Reč je o ritualnom pranju ruku pri povratku sa groblja, koji se praktikuje još od antičkih vremena.

Groblje je prostor kojim "vlada nečistoća", te svi moraju da peru ruke, a naročito članovi porodice pokojnika koji je preminuo u prethodnih godinu dana.

Po povratku sa groblja bitno je ne ići istim putem.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.