Odložena Vučićeva poseta Zagrebu

Izvor: N1 televizija, 04.Okt.2017, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložena Vučićeva poseta Zagrebu

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu koja je trebalo da bude realizovana u novembru odložena je, potvrđeno je u kabinetu predsednice Hrvatske.

"S obzirom na najnoviji razvoj događaja i atmosfera koje ne doprinosi izgradnji međusobnog poverenja, Predsednica Republike Hrvatske procenila je da u ovom trenutku ne postoje preduslovi za ostvarenje posete", navodi se u saopštenju iz kabineta Kolinde Grabar Kitarović.

U kontaktima dveju kancelarija postignuta >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je saglasnost o odlaganju posete koja je bio planirana do kraja ove godine.

"Predsednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u više je navrata istakla da dijalog nema alternative u odnosima sa svim susedima, uključujući i Srbiju. Potpisivanjem 'Subotičke deklaracije' počeli su se stvarati preduslovi za rešavanje otvorenih pitanja", navodi se u saopštenju hrvatske predsednice.

 Poziv predsednice Hrvatske predsedniku Vučiću upućen je s ciljem daljnje normalizacije odnosa i izgradnje međusobnog poverenja, navodi se, ali i dodaje da najnoviji događaji ne doprinose izgradnji tog poverenja.

Prethodno je zagrebački Večernji list objavio da je zvanična poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu odložena.

Do kada, još nije poznato, ali sada je već izvesno da do uzvratne posete srpskog predsednika hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar-Kitarović neće doći do kraja ove godine, naveo je zagrebački list.

"S obzirom na sveobuhvatne okolnosti o kojima zavisi i datum posete, on još nije utvrđen", rečeno je na Pantovčaku, preneo je zagrebački list.

Predsednik Sabora Hrvatske i funkcioner Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Gordan Jandroković izjavio je, komentarišući odlaganje posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu, da je odgovornost na srpskoj strani.

"Smatram da je odgovornost na srpskoj strani, jer izjave koje smo poslednjih dana čuli od visokih srpskih funkcionera nisu išle u smeru poboljšanja kvaliteta odnosa izmedju dve države, već suprotno. Žao mi je i nikako ne mogu da prihvatim teze srpske stane o relativizaciji dogadjaja s početka 90-tih", rekao je Jandoković novinarima uoči sednice Sabora.

On je naglasio da je Hrvatskoj neprihvatljiva "bilo kakva relativizacija odgovornosti Srbije, pokušaji da se velikosrpska agresija proglasi građanskim ratom", aludirajući na izjave srpskih zvaničnika o gradjanskom ratu i podeli odgovornosti.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.