Odlične su ZA PROBAVU, smanjuju pritisak: Pet razloga zašto treba da jedete SMOKVE

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Avg.2023, 19:15

Odlične su ZA PROBAVU, smanjuju pritisak: Pet razloga zašto treba da jedete SMOKVE

Veoma su zdrave i hranljive!

mokve su plod drveta fikusa, koji je deo porodice dudova (Moraceae). Jedinstvenog su, slatkog ukusa, meke teksture, i pune blago hrskavim, jestivim semenkama. Sveže smokve su delikatne i kvarljive, pa se često suše da bi se sačuvale.

Postoji više vrsta smokava, od kojih se sve razlikuju po boji i teksturi. Njihova prirodna slatkoća znači da su, pre vremena rafinisanih šećera, često korišćeni kao zaslađivač, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sajt bbcgoodfood.com.

Porcija suvih smokvi od 30 g obezbeđuje: proteine, masti, ugljene hidrate, vlakna, kalijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe.

Sveže smokve sadrže još i karoten.

5 razloga da jedete smokve

Ako ste ikada imali problem sa probavom sigurno vam je neko preporučio smokve kao izvrstan način da se „pokrenu“ creva. Smokve se često preporučuju jer deluju kao prirodni laksativ zbog visokog sadržaja vlakana. Vlakna koja obezbeđuju takođe imaju prebiotička svojstva, hraneći crevne bakterije i promovišu zdravo okruženje creva što, kao rezultat, poboljšava probavu.

Ako vam je savetovano da sledite dijetu sa malo oksalata, treba da znate da smokve sadrže visok nivo oksalata. Takođe su bogate vitaminom K, tako da ako su vam propisani lekovi za razređivanje krvi , treba da se posavetujete sa lekarem.

Uživajte u umerenim količinama jer velike količine mogu imati laksativan efekat.

Ako uzimate propisane lekove, uvek proverite sa svojim lekarom opšte prakse ili registrovanim dijetetičarom pre nego što napravite bilo kakve promene u ishrani.

Smokve, posebno zrele, bogate su zaštitnim biljnim jedinjenjima zvanim polifenoli. Ova jedinjenja imaju zaštitna antioksidativna svojstva, što znači da pomažu u sprečavanju reakcije kiseonika sa drugim hemikalijama i izazivanja oštećenja ćelija i tkiva, na taj način su ključna za upravljanje oksidacijom.

Mnogi od nas konzumiraju previše natrijuma (soli), koji se nalazi u prerađenoj hrani. Visok unos natrijuma može dovesti do nedostatka kalijuma, a ova neravnoteža može dovesti do visokog krvnog pritiska (hipertenzije). Ishrana bogata voćem i povrćem, uključujući sveže smokve, prirodno povećava nivo kalijuma i stoga pomaže u kontroli krvnog pritiska.

Smokve su dobar izvor minerala pogodnih za kosti, uključujući kalcijum, magnezijum i fosfor. Smokve su posebno bogate kalcijumom, a neke studije sugerišu da sadrže 3,2 puta kalcijuma više od drugog voća.

One su i dobar izvor kalijuma koji kontroliše izlučivanje kalcijuma urinom, uzrokovanog ishranom sa visokim sadržajem soli. Ovo zauzvrat pomaže u održavanju kalcijuma u kostima i kao rezultat može smanjiti rizik od osteoporoze.

Prirodno bogate dijetalnim vlaknima i prepune vitamina i minerala, smokve mogu biti korisna ishrana za poboljšanje nutritivne raznolikosti vaše ishrane i zauzvrat pomoći u kontroli težine. Hrana bogata vlaknima, pruža osećaj sitosti i može smanjiti glad i želju, dok ključni hranljivi kontrolišu i novo šećera u krvi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.