Odlična ŠMINKA zahteva pre svega dobru pripremu -Ovo su glavni koraci koje morate da uradite pre samog šminkanja

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Dec.2023, 10:22

Odlična ŠMINKA zahteva pre svega dobru pripremu -Ovo su glavni koraci koje morate da uradite pre samog šminkanja

Uobičajeni rituali lepote pre šminkanja određuju ne samo njen kvalitet, već i opšte stanje kože

Ako želite da imate zdravu kožu i budete perfektno našminkani, morate voditi računa o svakom koraku. Šta ne treba raditi pre šminkanja?

Posle celog sata provedenog ispred ogledala kako biste bili savršeno našminkani, veoma je frustrirajuće ne postići željeni rezultat. Ovo možete pripisati lošem kvalitetu kozmetičkih proizvoda, lošem izboru tekstura i tonova. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Iako se u stvari razlog može sastojati od mnogo manje očiglednih stvari – na primer, šta ste radili ili, obrnuto, niste uradili sa svojim licem pre šminkanja.

Na kraju krajeva, često uobičajeni rituali lepote pre šminkanja određuju ne samo njen kvalitet, već i opšte stanje kože. Zato obratite pažnju na  sledeću listu stvari koje ne treba da radite pre nanošenja šminke.

Šta ne treba raditi pre šminkanja ako želite da šminka odlično izgleda

1. Ne zanemarujte duboku hidrataciju

Kako će šminka izgledati zavisi od toga koliko dobro ćete pripremiti kožu pre nanošenja šminke. Ako zanemarujete negu i ne hidrirate kožu, ni šminka neće dobro izgledati. A to je veliki problem. “Šminka NEĆE pokriti sve”. Ako ne negujete kožu, to će se videti i ispod šminke.

Zato birajte kreme sa sastojcima i teksturama koje odgovaraju vašem tipu kože. U njihovom sastavu uvek treba tražiti hidratantne komponente koje zadržavaju vodu. Kao što je hijaluronska kiselina, okluzivne (komponente za zaključavanje kao što je ši puter), kao i nutritivne komponente koje rade kao analog lipidnog sloja (ceramidi, fosfolipidi). Poslednje dve vrste komponenti mogu biti pravi spas za kožu u stanju dehidracije i povećane osetljivosti, koja nas često proganja zimi.

Nanesite laganu esenciju ili serum na kožu, a zatim odvojite vreme da “zapečatite” sloj kremom koja odgovara vašem tipu kože i obavezno joj dajte vremena da se upije. Ako koristite SPF odvojeno, onda je nakon nanošenja bolje sačekati 10 minuta i tek onda preći na podlogu. Tako ćete omogućiti da se teksture ravnomerno i efikasno rasporede po celoj površini kože. I imate sve što vam je potrebno za najbolju šminku.

2. Ne uzimate u obzir kompatibilnost tekstura u dekorativnim proizvodima

Većina kozmetičkih proizvoda su emulzije vode, ulja i emulgatora. Emulzije su podeljene na direktne i reverzne. Direktne emulzije su odlični ovlaživači, ali se lako rastvaraju u vodi, što utiče na njihovu trajnost i sposobnost mešanja i nanošenja drugih tekstura na njih. Reverzne se kombinuju jedne sa drugima i sa proizvodima koji su veoma izdržljivi i ne sadrže vodu (baze za šminku, neke podloge).

Stepen „adhezije“ na površini kože je bolji kod proizvoda koji sadrže obrnute emulzije. Možda ste i sami primetili ovaj efekat “neprijateljskih” tekstura jedna sa drugom: podloga se otkotrlja nakon intenzivno hidratantne baze ili značajnog smanjenja trajnosti podloge. Očigledno, dugotrajnost šminke 24 sata dnevno nije uvek potrebna, ali razumevanje razlike u teksturama pomoći će vam da razumete zašto vaša omiljena podloga nije tako pouzdana kao što je proizvođač reklamira.

3. Pregrub piling

Grub piling za savršeno ujednačen ton je glavna greška koja će pokvariti sve napore da se postigne savršena šminka, bez obzira na to koliko kvalitetne proizvode koristite. Činjenica je da piling pre šminkanja može dovesti do ozbiljnog poremećaja hidrolipidnog omotača, povećane osetljivosti kože i crvenila.

Kao rezultat toga, koža će biti prinuđena da se brani povećanom aktivnošću, što znači da će lojne žlezde raditi aktivnije i rezultirati neprijatnim sjajem u T-zoni i šire. Šta učiniti u takvoj situaciji? Najbolje je koristiti meki piling – valjak ili maske za sužavanje pora, koji će pružiti delikatan efekat na kožu bez rizika od ljuštenja i crvenila.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.