Odalović: Razni modaliteti razgraničenja, hoćemo kompromis

Izvor: N1 televizija, 14.Avg.2018, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odalović: Razni modaliteti razgraničenja, hoćemo kompromis

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović kaže da ideja razgraničenja ima mnogo različitih modela, ne govoreći detaljnije o njima. "Mi ćemo svakako imati svojih ideja, ali naše ideje neće biti na bilo koji način isključive, mi hoćemo kompromis". Ne prihvatamo da verifikujemo postojeće stanje, jer ne dobijamo ništa, dodaje.

Govoreći o razgraničenju, Odalović ocenjuje da je to tema koja ne izlazi iz velikih centara. Naša diplomatija, oličena >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u predsedniku Aleksandru Vučiću i ministru Ivici Dačiću, obavljala je razgovore i konsultacije u svim velikim centrima, kaže gost N1. Navodi da je Vašington je izvesno jedan od tih centara u kojima se razgazgovaralo, dodaje da se  razgovaralo u Moksvi, Parizu, da Kina ima svoj stav, da se razgovara u Nemačkoj, Briselu... Konstatuje da je dobro da se u ovim centrima otvorila ta tema, jer je do pre godinu za mnoge Kosovo bilo rešeno pitanje. Danas su očigledno svesni stvarne situacije i da situacija nije povoljna po srpski narod na KiM, dodao je.

Ocenjuje da su Amerikanci postali svesniji, Francuzi isto tako, da Nemci imaju pragmatičniji stav, a da su Britaci "u svom svetu" (osvrćući se na to što London nije stavio na dnevni red pitanje Kosova u SB UN).

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, nakon sastanka sa predsedavajućim Veća ministara Bosne i Hercegovine  Denisom Zvizdićem, poručila da nema promena granica na Zapadnom Balkanu.

Upitan da to prokomentariše, Odalović je rekao da nije siguran da se nemačka kancelarka kroz tu svoju izjavu  izjašnjavala konkretno oko ideje razgraničenja, dodajući da je to bilo više u kontekstu posete Zvizdića i u vezi sa BIH.

On navodi da je Nemačka vrlo kritična prema dijalogu koji se vodi u Briselu i načinu na koji ga vodi gospođa Federika Mogerini.

"Ja bih bio najsrećniji kada bi mi i Priština mogli da rešimo ova pitanja, jer kad imamo druge umešače, oni imaju svoje interese i ponekad nabiju glavu u pesak, računajući da su poslove završili".

Kaže da je ideja razgraničenja - "ideja da se o toj temi razgovara". Navodi da se mnogo termina koristi - podela, korekcija, razgraničenje, demarkacija - i ocenjuje, s tim u vezi, da "očigledno dovoljno ljudi ima hrabrosti da o tome razgovara".

Briselski sporazum je potpisan s namerom da se normalizuje život i Srba i Albanaca, i taj koncept je rešavao ta pitanja, i jedino što nije rešeno je ZSO, kaže Odalović. "To je to ponašanje onih koji vode pregovore. Oni su nedovoljno jaki, nedovoljno pozitivno agresivni prema Prištini. Priština se tako ponaša, jer niko njih ne pritiska", naveo je,

Neće tu doći do radikalnih odstupanja, ali će se kolektivna prava Srba kroz ZSO će se tako implementirati da će mnoga pitanja koja tište Srbe biti rešena, kaže Odalović dodajući da će to urediti i unutrašnje odnose s mnogo manje problema.

Govoreći o razgraničenju, kaže da postoji mnogo različitih modela. "Mi ćemo svakako imati svojih ideja, ali naše ideje neće biti na bilo koji način isključive, mi hoćemo kompromis", istakao je. S druge strane, kaže Odalović, kosovska opozicija odnosno Aljbin Kurti je protiv dijaloga, Kadri Veselji hoće da Srbija ode u Brisel i da prizna postojeće stanje.

"Ima raznih modeliteta - jedno od razgraničenja je već napravljeno. Ahtisarijev plan i Ustav Kosova su preuzele obaveze da mnoge stvari koje je su pitanja koja se tiču isključivo Srba, da moraju biti rešena na način da kosovski sistem ne može da naruši prava koja su im data... Nažalost, Priština to ne poštuje. Ako se setimo, to je model deset opština, mnoge od njih nisu postojale pre ovoga, formirane su zaštićene zone, status crkava, manastira i sve je to uneto u Ustav sa obavezom da se poštuje Ahtisarijev plan", naveo je.

Odalović kaže da je poruka predsednika Vučića i ministra Dačića da se neće ići bez stava Srba kojih se to najdirektnije tiče, neće se ići sa rešenjima koja će im biti nametnuta. "Jedan je Ibar i s druge strane Ibra, ali 70.000 Srba živi sa one strane, koji će se pitati i imati svoj stav, jer oni su ostali dole".

Odalović ističe da je Rezolucija 1244 još živa, a da su oni koji su priznali Kosovo, pogazili stavove Kontakt grupe, kao i da se prvi pogrom na Kosovu desio kad su došli međunarodni mirovnjaci.

"Ako se razgovara na način da mi treba da verifikujemo postojeće stanje, onda je to ono o čemu se vrlo često govori - da mi ne možemo to da prihvatimo, jer ne dobijamo ništa", istakao je Odalović.

O odnosima sa Hrvatskom i Crnom Gorom

Upitan o odnosima sa Hrvatskom, Odalović, koji je i i predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica,

kaže da dobar deo hrvatskog društva "ne može da prati one poruke koji su prilikom poslednjeg susreta poslali predsednik Aleksandar Vučić i predsednica Kolinda Grabar Kitarović. Oni su, kako ocenjuje, poslali poruke budućnosti - da dve države rešavaju probleme prošlosti i da grade zajedničku budućnost.

"Problem nije u Srbiji, Srbija nijednim potezom nije uradila ništa zbog čega bi se ova histerija i animozitet, ničim izazvan, pojavio u hrvatskom društvu", kaže Odalović. Kako dodaje, ovo nije nepoznata situacija za Srbiju, jer se tako nešto uvek javi pred izbore u Hrvatskoj.

Potrebno je i njih neko da upozori na obaveze koje imaju, kaže Odalović, misleći na EU, a govoreći pre svega o pitanju nestalih.

Ipak, kako ocenjuje, dve zemlje su prevazišle neke probleme koji su postojali. "Nadam se da će sad imenovanje posebnih posrednika (za pitanje nestalih), dati novi zamah".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao je Verana Matića za svog specijalnog izaslanika za rešavanje pitanja nestalih sa Hrvatskom, saopšteno je iz kabineta srpskog predsednika. Kao specijalni izaslanik predsednika Srbije, Matić će sarađivati s posebnim savetnikom hrvatske predsednice za pitanja nestalih, gradonačelnikom Osijeka Ivicom Vrkićem.

Odalović kaže da po tom pitanju postoji saradnja, ali da je ona u kandžama ukupne politike. Na sastancima razgovaramo vrlo odgovorno i jasno, ali implementacija zapinje u delu kad nova vlast, nova politika traži nove procedure, koje mogu da budu smetnja procesu, dodao je.

Odalović kaže da će obe strane moraju da rade po zakonu, ali moraju i da poštuju porodice.

Upitan o odnosu Srbije i Crne Gore, Odalović kaže da Srbi koji žive u Crnoj Gori i Srbija, zaslužuju više poštovanja od Podgorice. Ovakve odluke kao što je prisustvo oficira na obeležavanju Oluje  - nisu nešto što poboljšava naše odnose, dodaje. Nećemo od toga praviti drame i tragedije, ali moramo opomenuti, isto kao i sa slučajem učešća oficira Crne Gore u misiji na Kosovu, naveo je.

U odnosima Srbije i Crne Gore treba da ima više senziiliteta - mnogo više pogrešnih poteza na štetu Srbije čini Crna Gora, nego što Srbija čini na štetu Crne Gore, zaključio je.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Odalović o Kosovu: Ne prihvatamo verifikovanje postojećeg stanja

Izvor: N1 televizija, 14.Avg.2018

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović kaže da ideja razgraničenja ima mnogo različitih modela, ne govoreći detaljnije o njima. "Mi ćemo svakako imati svojih ideja, ali naše ideje neće biti na bilo koji način isključive, mi hoćemo kompromis". Ne prihvatamo da verifikujemo...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.