Od kuhinje do apoteke: vodič za maslinovo ulje

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 15:17

Od kuhinje do apoteke: vodič za maslinovo ulje

Maslinovo ulje, osim što je ključni sastojak u kulinarskim čarolijama, ističe se i svojim brojnim zdravstvenim beneficijama, čime postaje prava riznica korisnih svojstava.

U ovom vodiču istražićemo različite aspekte maslinovog ulja - od njegove uloge u pripremi ukusnih jela do njegovih lekovitih svojstava i načina kako se može iskoristiti u očuvanju zdravlja. Zaronite sa nama u svet ovog izuzetnog ulja koje ima šire implikacije nego što biste možda mogli zamisliti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Maslinovo ulje obogaćuje ishranu svojim bogatim ukusom i hranljivim vrednostima. Koristi se za pripremu salata, umaka, marinada, prženja i pečenja hrane. Ovo zdravo ulje donosi ne samo karakterističan ukus, već i esencijalne masne kiseline, antioksidante i druge korisne nutrijente za celokupno dobrostanje.

Kalorije i nutritivna vrednost

Maslinovo ulje sadrži otprilike 120 kalorija i 14 grama masti po kašičici. Bogato je mononezasićenim masnim kiselinama, vitaminom E i antioksidansima. Ove hranljive vrednosti podržavaju srce, kožu i opšte zdravlje, čineći ga izuzetnim dodatkom ishrani.

Prednosti ekstra devičanskog maslinovog ulja

Ekstra devičansko maslinovo ulje ističe se svojim neponovljivim ukusom i zdravstvenim prednostima. Bogato mononezasićenim masnim kiselinama i antioksidansima, štiti srce, smanjuje zapaljenja, poboljšava varenje i pruža koristi za kožu. Ovo izuzetno ulje doprinosi ukupnom blagostanju i kulinarstvu.

Da li je dobro koristiti maslonovo ulje za prženje

Maslinovo ulje ima nisku tačku dimljenja, pa se preporučuje oprez pri prženju na visokim temperaturama. Za prženje je bolje koristiti ulja s višom tačkom dimljenja. Međutim, lagano prženje na srednjim temperaturama može očuvati nutritivne vrednosti maslinovog ulja.

Kako jogurt i maslinovo ulje doprinose probavi

Jogurt, bogat probioticima, podržava zdravu crevnu floru, poboljšava varenje i apsorpciju hranljivih materija. Maslinovo ulje, sa svojim mononezasićenim mastima, može umiriti creva i podsticati pokretljivost. Kombinacija ovih sastojaka pruža balans i podršku digestivnom sistemu, unapređujući opštu gastrointestinalnu funkciju.

Postoje dva osnovna tipa maslinovog ulja: rafinisano i ne-rafinisano (ekstra devičansko).

Ne-rafinisano maslinovo ulje (ekstra devičansko) dobija se hladnim ceđenjem i ima intenzivan ukus i miris maslina. Bogato je antioksidansima i zadržava prirodne karakteristike.

Rafinisano maslinovo ulje prolazi kroz procese poput filtracije i rafinacije, što uklanja nečistoće i neutrališe miris i ukus. Ima višu tačku dimljenja, što ga čini pogodnijim za prženje, ali može izgubiti neka hranljiva svojstva. U poređenju s ne-rafinisanim, rafinisano maslinovo ulje ima blaži ukus i miris, ali može imati manje antioksidansa. Odabir zavisi od potreba i preferencija, pri čemu ne-rafinisano često predstavlja bolji izbor za sirovu upotrebu, dok se rafinisano često koristi za kuvanje na visokim temperaturama.

Upotreba maslinovog ulja na dnevnom nivou pruža niz zdravstvenih benefita. Bogato mononezasićenim masnim kiselinama i antioksidansima, maslinovo ulje podržava zdravlje srca, smanjuje zapaljenja, reguliše nivo holesterola, poboljšava varenje, i može doprineti očuvanju zdrave kože. Redovna konzumacija ovog prirodnog ulja doprinosi celokupnom dobrostanju.

Prednosti ispijanja maslinovog ulja svako jutro

Ispijanje maslinovog ulja svako jutro može doneti brojne prednosti za zdravlje. Ovo prirodno ulje je bogato antioksidansima i mononezasićenim masnim kiselinama, što može podržati srce, regulisati holesterol, i poboljšati varenje. Takođe, maslinovo ulje ima povoljan uticaj na kožu, kosu i opšte dobrostanje. Redovna konzumacija ujutro može doprineti ukupnom zdravlju organizma.

Maslinovo ulje pred spavanje: koristi i načini upotrebe

Korišćenje maslinovog ulja pre spavanja može imati brojne koristi za zdravlje. Ovo prirodno ulje je bogato antioksidansima i mononezasićenim masnim kiselinama, što može podržati opuštanje, smanjiti stres i poboljšati kvalitet sna. Neki ljudi praktikuju masažu kože s maslinovim uljem pre spavanja kako bi hidrirali kožu i oslobodili napetost. Redovna upotreba može doprineti opuštanju tela i uma, pružajući miran san i oporavak.

Maslinovo ulje može se koristiti za lečenje problema sa ušima tako što se nekoliko kapi umereno zagrejanog ulja ubaci u uho. Postupak omogućava omekšavanje cerumena i ublažavanje iritacija. Pre primene, preporučuje se konsultacija s lekarom radi sigurnosti i efikasnosti.

Maslinovo ulje u kombinaciji sa ruzmarinom i lovorovim listom može se koristiti za pripremu aromatizovanog ulja koje je odlično za salate, marinade i pečenja. Takođe, ova kombinacija može poslužiti kao prirodni balzam za kožu, poboljšavajući cirkulaciju i opuštajući mišiće. Dodavanje svežih ili suvih biljaka ruzmarina i lovorovog lista direktno u jela doprinosi bogatstvu ukusa i arome. Ova kombinacija ne samo da obogaćuje gastronomske doživljaje već donosi i dodatne zdravstvene prednosti.

Upotreba maslinovog ulja u narodnoj medicini je široko rasprostranjena. Maslinovo ulje se tradicionalno koristi zbog svojih brojnih zdravstvenih benefita, uključujući poboljšanje digestivnog sistema, podršku zdravlju srca, hidrataciju kože, i smanjenje upala. Ovo prirodno ulje bogato je antioksidansima i zdravim masnim kiselinama, što ga čini popularnim sredstvom u narodnoj medicini širom sveta.

Maslinovo ulje u kombinaciji sa čuvarkućom, medom i belim lukom

Maslinovo ulje u kombinaciji sa čuvarkućom, medom i belim lukom može se koristiti na različite načine u kontekstu narodne medicine.

Pomešajte maslinovo ulje sa sitno iseckanim belim lukom, čuvarkućom i medom. Ova mešavina može delovati kao prirodni sirup za kašalj, pružajući olakšanje od respiratornih problema.

Napravite tinkturu kombinovanjem maslinovog ulja sa čuvarkućom i belim lukom. Dodajte malu količinu meda kako biste poboljšali ukus. Ova tinktura može podržati imunološki sistem i pomoći u prevenciji bolesti.

Maslinovo ulje u kombinaciji s čuvarkućom i medom može se koristiti za pripremu melema ili balzama za kožu. Ova mešavina može imati hidratantna i umirujuća svojstva, korisna za suvu kožu ili manje iritacije.

Prednosti maslinovog ulja i limuna za holesterol i bubrege

Maslinovo ulje i limun imaju pozitivan uticaj na holesterol i bubrege. Mononezasićene masne kiseline u maslinovom ulju podržavaju ravnotežu holesterola, smanjujući loš LDL i povećavajući dobar HDL. Limun, bogat vitaminom C, pomaže održavanje zdravlja krvnih sudova, dok citrat u limunu može smanjiti rizik od bubrežnih kamenaca. Kombinacija ovih sastojaka doprinosi celokupnom zdravlju srca i bubrega.

Maslinovo ulje u lečenju gastritisa i helikobakterije

Maslinovo ulje ima potencijalna korisna svojstva u lečenju gastritisa i infekcije bakterijom Helicobacter pylori. Njegova antiinflamatorna svojstva mogu pomoći u smanjenju upale u želucu, dok antibakterijsko dejstvo može suzbijati rast Helicobacter pylori. Mononezasićene masne kiseline doprinose zaštiti želudačne sluzokože i podržavaju proces ozdravljenja. Antioksidansi prisutni u maslinovom ulju mogu smanjiti oksidativni stres u želucu. Ipak, preporučuje se konsultacija s lekarom radi pravilnog pristupa lečenju, uzimajući u obzir individualne potrebe i odgovor organizma.

Upotreba maslinovog ulja sa lovorovim listom za vene

Maslinovo ulje u kombinaciji sa lovorovim listom može se koristiti u nekim tradicionalnim pristupima za podršku zdravlju vena.

Pomešajte maslinovo ulje sa suvim ili svežim lovorovim listom, a zatim nežno masirajte noge ili druge delove tela gde se vene mogu proširiti. Masaža može poboljšati cirkulaciju i smanjiti osećaj težine u nogama.

Napravite obloge od maslinovog ulja i usitnjenog lovorovog lista. Nanesite ih na područja zahvaćena venama i ostavite da deluje određeno vreme. Ova terapija može imati blagotvoran efekat na proširene vene.

Kombinacija maslinovog ulja i lovorovog lista može se koristiti i u aromaterapiji. Disanje u mirise ove kombinacije može pružiti opuštanje i poboljšati osećaj težine u nogama.

Upotreba maslinovog ulja za negu kose

Maslinovo ulje koristi se za negu kose tako što se blago zagreje, a zatim ravnomerno rasporedi po vlažnoj kosi. Ostavi se da deluje oko 30 minuta, nakon čega se kosa opere šamponom. Ovo prirodno ulje dubinski hrani, hidrira i daje sjaj kosi.

Kako koristiti maslinovo ulje za lice

Maslinovo ulje koristi se za negu lica tako što se nežno utrlja na čisto lice, izbegavajući područje oko očiju. Ostavi se da deluje nekoliko minuta, a zatim obriše višak ili ispere mlakom vodom. Ovo prirodno ulje hidrira kožu, čini je mekom i može ublažiti suvoću.

Za sunčanje i negu bebine kože

Maslinovo ulje se može koristiti za sunčanje i negu beba tako što se lagano nanese na kožu pre izlaganja suncu. Kod beba, preporučuje se korišćenje malih količina i izbegavanje direktnog izlaganja suncu. Ovo ulje prirodno hidrira i štiti kožu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.