Od POKVARENOG ZUBA do problema sa SRCEM: Loše oralno zdravlje opasnije je nego što mislite

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jul.2023, 19:47

Od POKVARENOG ZUBA do problema sa SRCEM: Loše oralno zdravlje opasnije je nego što mislite

Zubi o kojima ne brinete stvoriće niz problema o kojima mnogi ni ne razmišljaju

U Srbiji samo 8,5 odsto odraslog stanovništva ima sve zube, 9,3 odsto nema nijedan zub, a polovina uopše ne pere zube, šokantni su podaci istraživanje Instituta za javno zdravlje "Batut".

Koje bolesti mogu da se izazovu nepažnjom i nemarom prema zubima, kako treba da izgleda adekvatna higijena i koliko ljudi zapravo misle i o estetici zuba pričali smo sa stomatologom, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << doktorom Stefanom Kneževićem.

Bolesti koje izaziva loša oralna higijena mogu ozbiljno da naruše vaše zdravlje. Da su zubi ogledalo našeg zdravlja, svima je dobro poznata rečenica, nažalost mali je broj onih koji su, zaista, svesni koliko zdravlje zuba utiče na rad svih organa.

- Najčešći uzrok krvarenja desni je neadekvatna oralna higijena. Ona dovodi do formiranja dentalnog plaka na zubima i zapaljenja desni (gingivitisa)  koji uzrokuje krvarenje. Postoji i neki ređi uzroci koji dovode do krvarenja, kao što su neka sistemska oboljenja i određeni medikamenti. Brojna istraživanja dokazuje i da čak preko 90% stanovnika ima karijes ili neku drugu bolest usta - objašnjava doktor Knežević.

Preporučljivo je da se sa higijenom usne duplje krene i pre nicanja prvog mlečnog zubića. Vlažnom sterilnom gazom, neophodno je bebi minimum jednom dnevno ukloniti naslage sa desni i jezika. Sa nicanjem zuba, oko šestog meseca počinje i njihovo “pravo” pranje.

Ishrana treba da bude uravnotežena, sa što manje prostih šećera, raspoređena u 3 glavna obroka i 2 užine. Učestalo unošenje hrane je mnogo štetnije od količine. Treba piti dosta tečnosti tokom dana, a nakon večernjeg pranja zuba i tokom noći se unosi samo voda. Zdravlje usne duplje je bitno i za zdravlje celog organizma.

Bez adekvatne higijene, zdravih navika i redovnih pregleda, bolesti zuba mogu da utiču na zdravlje uopšte.

Bolesti desni mogu zakomplikovati dijabetes i dovesti do gangrenoznog stomatitisa. Upaljene desni znače i povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti;

Oralne bakterije lako mogu uzrokovati infektivni artritis;

Zubne infekcije povećavaju rizik od upale pluća.

Primena konca  veoma je bitna u održavanju oralne higijene jer se on koristi za uklanjanje hrane i plaka koji se gomila na zubima i to na onim mestima gde četkice za zube ne mogu da priđu. S obzirom na to da je gomilanje plaka među zubima jedan od osnovnih i primarnih uzroka bolesti poput  gingivitisa, zubnog karijesa, pa čak i paradontopatije preporuka je da se konac koristi svakodnevno. Istraživanja kažu da se i do 80% plaka može ukloniti ukoliko koristite upravo ovu metodu čišćenja zuba.” zaključio je doktor Stefan Knežević.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.