Očistite kuvalo bez sirćeta: Biće savršeno čisto, a uz to će i mirisati

Izvor: B92, 31.Jan.2024, 10:05

Očistite kuvalo bez sirćeta: Biće savršeno čisto, a uz to će i mirisati

Postupak je jednostavan i ova "mirišljava" alternativa će vam se sigurno više dopasti od one sa sirćetom neprijatnog mirisa.

U zimsko doba čaj pravimo mnogo češće nego inače, a vodu najlakše i najbrže zagrevamo u kuvalu. Topla voda koja se može zagrejati do ključanja za manje od minut može poslužiti i za kuvanje raznih jela, čišćenje doma, otčepljivanje odvoda...

Ukratko, kuvalo ili ketler je veoma praktičan kuhinjski aparat. Jedini problem sa njim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da što ga više koristimo, brže se formira sloj kamenca i prljavštine na njegovom dnu i zidovima. Mnogi ga uklanjaju isprobanom metodom sa sirćetom, ali to izaziva neprijatan miris. Postoji alternativa, koja će pored savršeno čistog kuvala, ostaviti za sobom i lep miris.

Napunite kuvalo otprilike do pola vodom, a zatim dodajte punu kašiku limunske kiseline u prahu. Uključite kuvalo i nakon što provri ostavite da se malo ohladi. Zatim otvorite poklopac i uklonite mali filter sa unutrašnje strane vrata (ako ga imate).

Stavite filter na dno kuvala, koje je još uvek napunjeno nedavno prokuvanom vodom i limunskom kiselinom, zatim zatvorite poklopac i ostavite da odstoji oko 20 do 30 minuta. Nemojte ponovo uključivati kuvalo, samo ga ostavite. Zatim uklonite filter iz kuvala i odložite ga sa strane. Pre nego što prospete vodu, četkom za flašu oribajte stranice i dno kuvala, u slučaju da je nakupljen deblji sloj kamenca. Ako nemate četkicu za flaše, koristite kuhinjski sunđer sa drškom. Na kraju, sipajte vodu i isperite kuvalo.

Ako još ima kamenca ili mrlja, pospite ih s malo limunske kiseline. Kada se pomeša sa preostalim kapima vode u kuvalu, formiraće se pasta. Čistom krpom ili sunđerom utrljajte pastu u preostale mrlje ili naslage dok potpuno ne nestanu. Ponovo isperite kuvalo, a zatim ga do pola napunite vodom i dovedite do ključanja.

Dok se kuva, isperite filter i uklonite preostale naslage kamenca, po potrebi čačkalicom na tvrdokornim mestima. Isperite ga čistom vodom i ostavite poklopac otvoren dok se ne ohladi i osuši. Kada nije prevruće, zamenite filter i ponovo zatvorite poklopac.

Obrišite spoljni deo kuvala čistom, vlažnom krpom da biste se rešili svih mrlja. Kuvala sa plastičnim ili keramičkim eksterijerima su verovatno blistavo čisti u ovom trenutku.

Oni od nerđajućeg čelika mogu i dalje imati neke mrlje na sebi. Da biste ih se rešili, stavite kap maslinovog ulja na krpu od mikrovlakana ili papirni ubrus i njome istrljajte kuvalo. Zablistaće kao novo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Očistite kuvalo bez sirćeta: Biće savršeno čisto, a uz to će i mirisati

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 31.Jan.2024

Postupak je jednostavan i ova “mirišljava” alternativa će vam se sigurno više dopasti od one sa sirćetom neprijatnog mirisa. U zimsko doba čaj pravimo mnogo češće nego inače, a vodu najlakše i najbrže zagrevamo u kuvalu. Topla voda koja se može zagrejati do ključanja za manje od minut...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.