Obavezno POGLEDAJTE kada završite! Koliko puta vam se desilo da ste OBAVILI POSAO, a u šolji i na papiru NEMA NIČEGA, evo šta ovo znači!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Sep.2023, 23:12

Obavezno POGLEDAJTE kada završite! Koliko puta vam se desilo da ste OBAVILI POSAO, a u šolji i na papiru NEMA NIČEGA, evo šta ovo znači!

Tabela pokazuje oblike i šta tačno koji sugeriše

Koliko puta vam se desilo da odete u toalet i ono što izađe naizgled nestane bez traga?

Slično, ako ste obrisali zadnjicu, a na toalet papiru nema ništa, i to je duh broj dva. I jedno i drugo može biti znak zdrave stolice, ali i prilično zbunjujući simptomi.

Dobra vest je da stručnjaci kažu da su oba "duha" znaci da su vaša creva dobrog zdravlja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Naturopatska doktorka Džejni Bovring čak je otišla toliko daleko da je rekla: - Ako imate ovu vrstu stolice, možda ste jednostavno najzdravija osoba na planeti.

Nejasno je odakle je nastao pojam "duh", ali je logično po čemu je takva vrsta duže nužde dobila ime.

- To je izmet u koji pogledate u toalet i pomislite: 'Siguran sam da sam izvršio nuždu, gde je nestalo?", rekla je Bovring.

- Čak se desi i da se obrišeš i kažeš: 'Mislio sam da sam obavio posao, ali ne vidim ništa na papiru, kako?'."

Autorka i majka petoro dece, koja se nalazi na TikToku pod imenom @j9naturalli, smatra da postoji jednostavno objašnjenje.

- Pa, verovatno ste poslušali stručnjake i uneli dovoljnu količinu vlakana, rekla je u kratkom videu.

Kanađanka je dodala da ovakva stolica takođe može značiti da ishranom unosite dovoljno esencijalnih masnih kiselina, kao što su omega-3 i omega-6.

Dr Filipa Kej, lekar opšte prakse NHS, složila se da je izlučivanje fekalija bez problema pokazatelj dobrog zdravlja.

- Stolica koja se lako odvaja bez naprezanja, ali nije previše labava, znak je dobrog zdravlja creva. Sve u svemu, trebalo bi pratiti učestalost i izgled stolice. Ključno je da znate šta je normalno za vas i da posetite doktora, ako se ovo promeni. Preporučila bih ljudima da svaki put pogledaju svoju stolicu i papir.

Ako ste svesni svojih uobičajenih toaletnih navika, lakše ćete uočiti znake promene, kao što su simptomi raka creva, od kojih je jedan krv u stolici.

Bristol grafikon stolice je jednostavan način da se identifikuju bilo kakve promene - i dijagnostikuje određena stanja creva.

Razvijen 1997. godine, opisuje sedam vrsta izmeta i šta svaka od njih znači.

Tipovi 1 do 2 ukazuju na zatvor

Tipovi 3 do 4 su idealni jer lako prolaze

Tipovi 5 do 7 sugerišu dijareju i hitnost


GP Sara Jarvis je rekla: - Vaša stolica definitivno može reći mnogo o vašem zdravlju creva. Tabelu stolice iz Bristola lekari naširoko koriste da identifikuju kako izgledaju vaše fekalije i tako odrede dijagnozu.

- Oni idu od tipa 1 – veoma tvrdih, poput zečjeg izmeta – do tipa 7 – potpuno tečnog izmeta bez čvrstih komada.

- Tipovi 6 i 7 obično znače da imate virus u stomaku ili zapaljenski problem sa crevima, dok su tipovi 1 i 2 mnogo češći i pokazuju da imate zatvor.

- Zatvor je povezan sa svim vrstama drugih medicinskih problema kao što je divertikularna bolest, pa čak i povećan rizik od raka creva ako je ovo dugotrajno stanje. U sredini je tip 4 – glatka, meka stolica.

- Unošenje dovoljno vlakana, redovno vežbanje i održavanje unosa tečnosti doprinose ovoj vrsti stolice. Ukoliko ovo poštujete, verovatno ćete ići redovno i nećete morati da se naprežete.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.