OVU BOLEST PRENOSE KOMARCI U SRBIJI: Epidemiološkinja otkriva kada se javljaju teški simptomi i kod kojih grupa

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jun.2023, 09:01

OVU BOLEST PRENOSE KOMARCI U SRBIJI: Epidemiološkinja otkriva kada se javljaju teški simptomi i kod kojih grupa

Ovo je potencionalno teško oboljenje, ali se u najvećem broju završi sa bez teških posledica.

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Slavica Maris rekla je danas da je u Srbiji jedina bolest koju trenutno prenose komarci jeste groznica Zapadnog Nila i da u oko 80 posto slučajeva ne postoji nikakva klinički ispoljena slika bolesti.

- Osim ovog oboljenja, komarci prenose i Čikugunja virusnu infekciju, Usutu virusno oboljenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Malariju, ali to su oboljenja koja smo ili imali nekada u prošlosti u našoj zemlji ili ih nikada nismo imali kao naše odomaćene, već samo kao importovane slučajeve, navela je ona za Tanjug.

Groznica Zapadnog Nila je, kako objašnjava, potencijalno teško oboljenje virusne etiologije koje nastaje ubodom zaraženog komarca i da u oko 80 posto slučajeva ne postoji nikakva klinički ispoljena slika bolesti, dakle osoba ima virus u sebi, ali nema simptome bolesti.

Dodaje da u onih 20 posto osoba ima blagu kliničku sliku, tipa groznica, povišena telesna tempratura, glavobolja, mučnina, povraćanje, može da se javi prolazan osip uglavnom po trupu, stomaku ili prolazne uvećane limfne žlezde.

Maris kaže da u manje od 1 posto, odnosno na svakih 1 od 150 inficiranih osoba može da dođe do teže forme bolesti, takozvane neuroinvanzivne forme kada u kliničkoj slici imamo meningitis, encifalitis i tada, sem ovih simptoma, može se javiti intenzivna glavobolja, ukočen vrat, dezorijentacija, tupor, čak može dovesti i do paralize.

Napominje da uglavnom simptomi sami prestaju nakon nekoliko dana ili nakon nekoliko nedelja i oporavak je najčešće u potpunosti, ali nekada, naročito kod težih formi, koje se sreću kod osoba starijih od 60 godina sa prisustvom nekog hroničnog oboljenja i neuroinvanzivnih formi bolesti koje uobičajeno zahtevaju hospitalizaciju, može doći do smrtnog ishoda.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.