OVO se desilo PRVI PUT u istoriji britanske krune! Žena tokom cele ceremonije NOSILA MAČ - evo o čemu se radi

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Maj.2023, 17:41

OVO se desilo PRVI PUT u istoriji britanske krune! Žena tokom cele ceremonije NOSILA MAČ - evo o čemu se radi

Ona je nosila državni mač na ovom istorijskom događaju od juče

Važna uloga u krunisanju kralja Čarlsa III pripala je jednoj dami odevenoj u plavu haljinu optočenu zlatnim detaljima. Naime, političarka Britanske konzervativne partije i liderka Donjeg doma britanskog parlamenta, Peni Mordaunt, nosila je državni mač na istorijskom događaju.

Posebno napravljena odeća ukrašena zlatnim detaljima, dovežena pravo iz ateljea Safija, privukla je pažnju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svih prisutnih na ceremniji krunisanja kralja Čarlsa III.

Besprekornom izgledu pridodata je činjenica da je po prvi put u istoriji žena nosila žrtveni mač ukrašen draguljima kao poklon monarhu. Mač je prethodno blagosloven od strane nadbiskupa kenterberijskih, nakon čega je poklonjen kralju od strane Peni Mordaunt.

Kako je izuzetno dostojanstveno izvela svoju ulogu, političerka je pohvaljena na društvenim mrežama.

Postoji čak pet državnih mačeva iznetih iz Kule radi ceremonije krunisanja. Jedan od njih jeste Veliki državni mač, ukupne dužine čak 128.5 centimetara, predstavljen monarhu nakon mikropomazanja, ali pre krunisanja. Pored tog mača postoje Draguljasti državni mač, napravljen za krunisanje Džordža IV 1821. godine, zatim su tu i Mač Milosrđa, Mač duhovne pravde i Mač sudske pravde.

Peni Mordaunt (50), političarka Britanske konzervativne partije i liderka Donjeg doma britanskog parlamenta, celog života živela je u Portsmutu. Prva u porodici koja je otišla na fakultet, gde je studirala filozofiju, nije se libila da radi, već je tokom studiranja radila i po dva posla kako bi platila svoj put.

Nastavila je uspešnu karijeru u komunikacijama u privatnom, javnom i dobrotvornom sektoru, što ju je dovelo da pozicije direktora jedne od najuspešnijih lokalnih vlasti u Velikoj Britaniji.

Dugi niz godina bila je poznata po dobrovoljnom radu i pružanju pomoći bolnicama i siromašnima. Posao u vladi započela je 2014. godine kada je postala ministarka u lokalnoj samoupravi, nakon čega su se uspesi i unapređenja samo nizali, pa, osim što je prva žena koja je nosila mač na ceremoniji krunisanja, kao žena, prva se našla na poziciji državnog sekretara za odbranu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Nikol je na koncert povodom KRUNISANJA izašla na binu kao DIZNI PRINCEZA! Nosi GLAM HALJINU IZ BAJKE - raskošna i suptilna

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Maj.2023, 17:22

U nedelju je u zamku Vindzor održan spektakularan koncert povodom krunisanja novog britanskog kralja Čarlsa III, a na binu se popele neke od najvećih engleskih zvezda uključujući Kejti Peri i Nikol Šerzinger. Nikol je posebno oduševila publiku, ne samo pojavom i stasom, već i moćnim glasom....

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.