OVO ULJE IZBEGAVAJTE U ŠIROKOM LUKU: Dokazano je da izaziva loše PROMENE U MOZGU!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jan.2020, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVO ULJE IZBEGAVAJTE U ŠIROKOM LUKU: Dokazano je da izaziva loše PROMENE U MOZGU!

Sojino ulje sve se češće koristi za pripremu jela.

Budući da podnosi prilično visoke temperature pre nego što se počne dimiti, vrlo je praktično za primenu u fritezama, na roštiljima i tiganjima.

Ali, novo istraživanje sprovedeno na Kalifornijskom univerzitetu Riversajd pokazalo je da sojino ulje, osim što izaziva dijabetes i gojaznost, takođe može dovesti do genetskih promena u mozgu, koje posledično izazivaju neurološke poremećaje uključujući anksioznost, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << autizam, Alchajmerovu bolest i depresiju, prenosi International Business Times.

Istraživanje je sprovedeno na miševima. Jedna grupa dobijala je hranu bogatu normalnim sojinim uljem, druga sojino ulje bez linoleinske kiseline, a treća kokosovo ulje.

Rezultati su pokazali da je sojino ulje modifikovalo ekspresije stotinak različitih gena u području hipotalamusa te tako izazvalo različite upale, neurološke poremećaje i negativno uticalo na metabolizam. Obe vrste sojinog ulja imali su slične učinke, dok ih kokosovo ulje nije imalo.

Promenjeni geni uključuju one koji se povezuju sa šizofrenijom, depresijom i Alchajmerovom bolešću. Najveće posledice pretrpeo je gen zadužen za lučenje hormona oksitocina, koji podstiče zbližavanje s drugima i osećaje euforije.

Promene u funkciji tog gena povezuju se s depresijom i autizmom. Iako tačan sastojak sojinog ulja koji izaziva takve promene nije još otkriven, naučnici preporučuju smanjivanje količine tog ulja u ishrani.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.