OVO JE NAJGORA HRANA ZA MALO DETE - za poslednju na listi ste mislili da je ZDRAVA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2020, 22:41

OVO JE NAJGORA HRANA ZA MALO DETE - za poslednju na listi ste mislili da je ZDRAVA!

Budući da su bebe tako male, lako im je popuniti prazne kalorije nezdravom hranom

Bebama nije potrebno puno kalorija, ali im zato treba puno hranjivih i zdravih sastojaka. Ipak, neka hrana koja se obično nudi bebama u osnovi je potpuno bezvredna i nezdrava hrana - bogata kalorijama, šećerom i siromašna hranjivim sastojcima.

,ne ostavljajući mesta za zdravu hranu bogatu hranjivim sastojcima.Ovaj prehrambeni deficit može čak i ometati razvoj, kaže doktorka Kristina >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Gerbstadt.

Zbog toga je važno znati koja je hrana najbolja za bebe, a koju treba izbegavati, uključujući nezgodnu hranu i potencijalne opasnosti od gušenja.

Evo najgorih izbora hrane za beba:

Tvrda, lepljiva, krupna i okrugla hrana nije sigurna za malu decu jer se njome lako mogu ugušiti. Zato ne daj svojoj bebi kobasice, velike komade mesa ili sira, celovito grožđe, kokice, krupno sirovo povrće i celovite orašaste plodove i semenke. A kad jednom počneš da spremaš hranu bebi, obavezno ju nareži hranu na komade ne veće od pola centimetra.

Na spisku su još i:

Gazirana pića, prženi krumpirići, deserti od želatina i sok i voćni napici.

Ovakvi napitci sadrže voće, ali to ne znači da su zdravi. Vlakna u svežem voću uglavnom se gube u procesu proizvodnje, a ono što je ostalo je - puno šećera. Sok takođe može kod nekih beba izazvati proliv.

Korištenje soka za zaslađivanje hrane bebe takođe nije dobra ideja: šećeri u soku mogu ubrzati probavu hrane, ometajući sposobnost tela da apsorbuje hranjive sastojke.I nemoj se zavaravati tvrdnjama oglašivača da sok pruža bebama potreban vitamin C. Bebe lako mogu dobiti vitamin C iz jedne male porcije voća!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.