Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Maj.2023, 13:44

OVE NAMIRNICE LOŠE UTIČU NA PANKREAS - Doktor upozorava kako sve može nastati RAK na ovoj žlezdi

Rak pankreasa je izutetno podmukla bolest.

Bolesti pankreasa su sve učestalije, a rak pankreasa javlja se kada normalne ćelije pankreasa mutiraju u abnormalne ćelije i rastu van kontrole. Pankreas proizvodi hormone i tečnosti koje pomažu telu da vari hranu. Rak pankreasa je četvrti vodeći uzrok smrti od raka u Sjedinjenim Državama.

Ono što je specifično jeste da se simptomi vrlo teško mogu prepoznati i da se teži oblici simptoma >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << javljaju tek kada rak uznapreduje ili metastazira.

Doktor Mlađan Protić govorio je za RTS Ordinaciju o nastanku raka pankreasa, o simptomima, kao i o najčešćim faktorima koji dovode do njega.

- Karcinom pankreasa je u konstantnom porastu i kod nas i svuda u svetu. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Batut, oko 1400 bolesnika u Srbiji oboli od karcinoma pankreasa godišnje, a umre oko 1200.Po tim podacima, po frekfenci javljanja, karcinom pankreasa u Srbiji je na 7. mestu i kod muškaraca i kod žena, a po umiranju je nažalost na 4. mestu - rekao je doktor i objasnio gde je najčešće lokalizovan bol:

- Praktičan bol u leđima je vodeći simptom knarcinoma pankreasa kad je lokalizovan u srednjem delu i predelu tela pankreasa. Simptomi raka pankreasa zavise od lokalizacije gde se nalaze.

Rak pankreasa se uglavno javlja kod starijih ljudi, dok je sve više slučajeva u kojima je zabeležen i kod mlađe populacije.

- Karcinom pankreasa je u principu bolest starije životne dobi, mada, vrlo često ga srećemo i kod mlađih u poslednje vreme. Tipičan bolesnik koji boluje od karcinoma pankreasa ima oko 70 godina. Svega 20% obolelih ima manje od 60 godina - istakao je doktor.

- Definitivno je dokazano da gojaznost i povećana telesna težina doprinosi i povećava rizik od nastanka karcionoma pankreasa. Dokazano je da tzv. prisustvo masnih ćelija u pankreasu ima veću verovatnoću od promene tog epitela i nastanku tih predkancerogenih lezija.

- Prisustvo nitrita u ishrani koji se najčešće koristi kao konzervans je problem . Znači, nitriti se u organizmu transformišu u te nitorzamine koji od svih faktora su možda najspecifičniji za nastanak karcinoma pankreasa. Oni izazivaju i druge karcinome, ali za rak pankreasa je najkarakterističnije. Tako da, svakako treba izbegavati konzervisanu hranu - objasnio je doktor.

- Nažalost,nema ranih simptoma bolesti. Kada se jave simptomi, bolest je obično uznapredovala. Bolesnik primećuje da su mu požutele oči, koža, sluzokoža ili im može prethoditi nesnosan svrab. Ono što je karakteristično za ovakvu žuticu jeste da mokraća postaje tamna, a stolica postaje svetla do bela - ističe doktor Protić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.