OVAKVU NIKADA NISTE VIDELI: Na ostrvu Krit nalazi se NAJLEPŠA PLAŽA NA SVETU, evo zašto je ZABRANJENO uzimati ŠKOLJKE  sa nje

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jul.2023, 21:10

OVAKVU NIKADA NISTE VIDELI: Na ostrvu Krit nalazi se NAJLEPŠA PLAŽA NA SVETU, evo zašto je ZABRANJENO uzimati ŠKOLJKE sa nje

U letnjoj sezoni je dnevno poseti više od 2 500 turista

Prilikom odabira destinacije za letovanje na moru jedan od najvažnijih kriterijuma nam je lepota plaža i čistoća mora. Zato se mnogi odluču za letovanje u Grčkoj, jer ona važi za zemlju najlepših plaža. 

U Grčkoj se nalaze neke od najlepših plaža na svetu, sa prelepim pejzažima, tirkiznim i bistrim morem. Od prostranih i organizovanih do divljih uvala sa peskom i neobičnim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stenama, pa do prave karibske plaže rozog peska - plaže Elafonisi.

Sa kristalno čistom vodom i roze peskom nije ni čudo što je plaža Elafonisi na ostrvu Krit ušla na listu top 5 najlepših plaža Evrope na godišnjem izboru Trip Advisor-a za 2018. godinu.

Na oko 73 km udaljenosti od grada Hania nalazi se ova magična plaža - jedna od najinteresantnijih i najčešće pominjanih na Kritu. Elafonisi podseća na karipske plaže, a prvenstveno zahvaljujući sitnom belom i roze pesku kojim je prekrivena, usled koga more poprima tirkiznu boju.

Naime, pesak je u nekim delovima pomešan sa crvenkastim školjkama, tako da se stiče utisak da je plaža svetlo roze boje. Po ovim školjkama, koje je inače zabranjeno skupljati i odnositi sa ostrva, poznata je kao "roze plaža". Postoji i zanimljiva legenda o boji peska: Krićani veruju da je pesak takav od krvi koje su žene i deca prolili kada su Turci 1824. godine poklali više od 850 ljudi.

Međutim, iako je najčešće posećuju turisti koji letuju na ovom ostrvu, na žalost, njena okolina nije razvijena u turističkom smislu, pa se plaža Elafonisi najčešće posećuje u okviru organizovanih tura. 

A post shared by TheHotel.gr Travel Agency (@thehotel.gr)

Posebno je privlačno što se do nje stiže na vrlo neobičan način. Naime, da biste stigli do ove plaže, odnosno ostrvceta na kome se ona nalazi, morate prepešačiti kroz prirodan bazen Libijskog mora čija je dubina tek oko 30 centimetara.

Zanimljivo je da baziv ove plaže u prevodu znači ostrvo jelena, a prema nezvaničnim podacima u letnjoj sezoni je dnevno poseti više od 2 500 turista.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.