OVAJ JELOVNIK će ti pomoći da skineš kilograme u kratkom roku - DIJETA koja je ZALUDELA SRPKINJE!!!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jun.2023, 17:56

OVAJ JELOVNIK će ti pomoći da skineš kilograme u kratkom roku - DIJETA koja je ZALUDELA SRPKINJE!!!

Radi se o ishrani s vrlo niskim udelom ugljenih hidrata, te visokim udelom zdravih masti, a kojoj je cilj konvertovanje iste u energiju, te topljenje viška masnih naslaga.

Ketogena dijeta ili keto dijeta je veoma efikasna kada je reč o skidanju kilograma. Upravo zbog svoje efikasnosti, a relativno jednostavnog sprovođenja, ketogena prehrana je jedna od najpopularnijih dijeta u svetu već nekoliko godina.

No, osim što doprinosi mršavljenju, studije su pokazale da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << doprinosi poboljšanju stanja kod obolelih od dijabetesa tipa 2, te usporavanju kognitivnog propadanja kod starijih osoba. Inače ova dijeta trenutno je jedna od najpopularnijih na google trendsu u Srbiji.

Keto dijeta je veoma popularna, a u nastavku članka vam pojašnjavamo ketogenu ishranu, te donosimo nedeljni plan prehrane po pravilima ketogene dijete.

Osnovni pojmovi u ketogenoj dijeti.

Tipičan unos ugljenih hidrata na keto dijeti ili ketogenoj prehrani ne prelazi 50 grama na dan, 75% ukupnog dnevnog kalorijskog unosa se temelji na mastima.

Unos proteina je na oko 20% ukupnog dnevnog unosa, pa na ugljene hidrate otpada oko 5%. Tako nizak unos ugljenih hidrata dovodi organizam u stanje ketoze u kojoj su masti primarni izvor energije.

Namirnice na ketogenoj dijeti

Iako se čini komplikovano da izbacite sve ugljene hidrate iz ishrane, jednom kad uhvatite ritam i naučite osnovne pojmove, ketogena prehrana biće vam vrlo jednostavna za sprovođenje. Ulazak u stanje ketoze je lakše s niskim udelom ugljenih hidrata u ishrani, te dok će neki ući u ketozu s 50 g ugljenih hidrata na dan, neki će tu količinu morati da smanje na samo 20 grama.

Namirnice koje treba konzumirati na keto dijeti su:

Namirnice koje treba izbagavati na keto dijeti su:

Iako su ugljeni hidrati striktno ograničeni na keto prehrani, voće s niskim glikemijskim indeksom može se konzumirati u malim količinama (poput bobičastog voća), ali treba paziti da ukupan unos ne pređe dopuštenu vrednost.

Pića dopuštena na keto ishrani:

Nedeljni primer jelovnika na keto prehrani:

U jelovniku koji sledi nalazi se manje od 50 g ugljenih hidrata po danu. Količine se mogu modifikovati prema individualnim nutritivnim potrebama:

Doručak: jaja na oko pečena na puteru i kuvano povrće

Ručak: pljeskavica punjena sirom, pečurke i avokado, zelena salata

Večera: svinjski medaljoni i boranija na kokosovom ulju

Doručak: omlet s pečurkama

Ručak: salata od tunjevine s paradajzom, celerom i zelenom salatom

Večera: pečena piletina s brokolijem zapečenom u pavlaci

Doručak: paprike punjene jajima i svežim sirom

Ručak: salata od jaja, špargla, ćuretine, avokada i sira i maslinovog ulja

Večera: grilovani losos sa spanaćem u kokosovom ulju

Doručak: punomasni jogurt s malo bobičastog voća

Ručak: teleći odrezak s karfiolom, sirom, začinima, avokadom i salsom

Večera: svinjski odrezak s broloijem i topivim sirom

Doručak: jaja pečena u avokadu

Ručak: zelena salata s piletinom i maslinovim uljem

Večera: ćureće meso sa salatom

Doručak: tortilja od karfiola sa sirom i avokadom

Ručak: losos s pestom i zelenom salatom

Večera: ćufte s testeninom od tikvica i parmezanom

Doručak: čia puding s kokosovim mlekom, kokosom i orasima

Ručak: salata od bakalara s kuvanim jajetom, zelenom salatom, avokadom i sirom

Večera: pileći kari s kokosom

Kako što vidite, ketogena ishrana ne treba biti ni dosadna ni jednolična, a kada jednom ovladate popisom namirnica koje smeta da konzumirate i prepustite se idejama, keto će postati vaš izvor ideja za obroke i kreativnost na tanjiru!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.