OVA HRANA SPREČAVA ZGRUŠAVANJE KRVI: Dr. Emir Solaković savetuje šta da jedete, ali OVO IZBEGAVAJTE

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Okt.2021, 15:28

OVA HRANA SPREČAVA ZGRUŠAVANJE KRVI: Dr. Emir Solaković savetuje šta da jedete, ali OVO IZBEGAVAJTE

Postoje dobre, ali i namirnice koje treba da izbegavate

Prirodna sredstva za razređivanje krvi su supstance koje smanjuju sposobnost krvi da formira ugruške. Zgrušavanje krvi je neophodan proces, ali ponekad može doći do preteranog zgrušavanja, što dovodi do komplikacija koje mogu biti potencijalno opasne.

Ljudima koji imaju određene zdravstvene probleme, poput urođenih srčanih mana, mogu biti potrebni lekovi za razređivanje krvi, da bi umanjili rizik od srčanog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ili moždanog udara.

Odlične vesti su da brojne namirnice predstavljaju prirodne antikoagulanse, razređivače krvi. One utiču na razvodnjavanje krvi, odnosno sprečavaju stvarenje krvnih ugrušaka.

U svakom slučaju, treba biti oprezan i sa ovom hranom, jer ni previše razređena krv nije idealno zdravstveno stanje, te je svakako najbolje da se posavetujete sa lekarom.

Poznati kardiovaskularni hirurg, profesor Medicinskog fakulteta u Sarajevu i autor niza knjiga o zdravom životu i ishrani Emir Solaković često daje savete o ishrani na Facebook stranici njegove Specijalne bolnice. Jedan od saveta tiče se i ishrane koja utiče na zgrušavanje krvi. Njegov post prenosimo u celosti:

- Znam da nikad niste čuli da hrana može "razrediti vašu krv". Znam da Ti je hirurg pre operacije zabranio jesti kinesku hranu ili preporučio izbegavanje džumbira, belog luka, crnih gljiva, i masne (plave) ribe poput lososa, skuše i sardine. Istina je da sve ove vrste hrane, kao i još neke druge takođe predstavljaju antikoagulanse (sredstva protiv zgrušnjavanja krvi), koji mogu izrazito usporiti zgrušnjavanje krvi, odnosno blokirati supstancu zvanu tromboksan, koja potiče gomilanje i slepljivanje trombocita, što je ključni faktor u oblikovanju krvnog ugruška.

Suprotno tome masna hrana poput sira i masnih mesnih odrezaka "usporava vašu krv" čineći pri tome krvne pločice lepljivim i sklonijim zgrušnjavanju izazivajući začepljenje krvnih sudova.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.