Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Avg.2023, 09:03
OTKRIVENA NAJZDRAVIJA NAMIRNICA! Studija pokazala da ova BILJKA smanjuje rizik od NAJTEŽIH BOLESTI, a mi je gazimo i ČUPAMO
Dobila je najviše ocene na testu u kojem je ocenjivano još 17 različitih zdravih namirnica
Zvanično je otkrivena najzdravija biljka na svetu, prema novoj studiji jedna biljka zadovoljila je sve kriterijume i zazuela tron.
Jeste li čuli za bljku nazvanu Potočarka?
Potočarka (lat. Nasturtium) je višegodišnja zeljasta biljka iz familije kupusnjača (Brassicaceae). Latinski naziv vodi poreklo od reči "nasitortium" što >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << znači kinuti, jer ima veoma jak miris koji može da izazove kijanje. Potočarka ima više različitih imena, kao što su vodeni ren, guljavnik, izvorska ili lekovita potočarka, brun - cress i sl.
Može se sresti na različitim tipovima staništa, ali uglavnom bira zemljišta koja su vlažna. Najčešće raste u divljini, ali je moguće i njeno gajenje.
Ova biljka dobila je najviše ocene na testu u kojem je ocenjivano još 17 različitih zdravih biljaka. Ostale visoko rangirane biljke su spanać, brokoli, peršun, bundeva i rimska salata.
Istraživači su analizirali 47 vrsta voća i povrća na osnovu sadržaja proteina, vlakana, kalcijuma, gvožđa, kalijuma, tiamina i riboflavina.
Takođe su posmatrali niacin, folat, cink i vitamine A, B6, B12, C, D, E i K.
Sve osim šest namirnica - malina, mandarina, brusnica, beli luk, crni luk i borovnica - zadovoljile su nutritivne kriterijume, što znači da obezbeđuju 10 odsto ili više dnevne vrednosti na 100 kalorija.
- Hrana višeg ranga obezbeđuje više hranljivih sastojaka po kalorijama, rekla je autorka studije Dženifer Di Noja, vanredni profesor sociologije na Univerzitetu Vilijam Paterson u Vejnu u Nju Džersiju.
Potočarka je pobedila, sa savršenih 100/100.
Slede kineski kupus (91,99), blitva (89,27), cvekla (87,08), spanać (86,43) i cikorija (73,36).
Listna salata (70,73), peršun (65,59), rimska salata (63,48) i zelena salata (62,49) zaokružili su top 10.
Kao izuzetno zdravi ocenjeni su i crvena paprika (41,26), bundeva (33,82), paradajz (20,37), limun (18,72) i jagoda (17,59).
Voće sa najmanje hranljivih sastojaka bio je grejpfrut sa ocenom 10,47, dok je povrće sa najslabijim rezultatom bio slatki krompir, sa 10,51.
Dr Di je rekla: - Voće i povrće iz su snažno povezani sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti. Ovo uključuje kardiovaskularne i neurodegenerativne bolesti i neke vrste raka. Rezultati mogu pomoći potrošačima da se usredsrede na svoje dnevne energetske potrebe i kako najbolje dobiti najviše hranljivih sastojaka iz svoje hrane.
- Rangiranje pruža jasnoću o kvalitetu hranljivih sastojaka različitih namirnica i može pomoći u odabiru artikala sa više hranljivih materija.
Studija je objavljena u časopisu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti "Preventing Chronic Disease".
Prethodna istraživanja su došla do rezultata da je potočarka povezana sa zdravljem očiju i organa zbog sadržaja vitamina A.
Takođe se kaže da podržava imuni sistem, jer sadrži visok nivo vitamina C.
Ona je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i vitamina K – sve je dobro za zdrave kosti i sprečavanje osteoporoze.
Druge studije sugerišu da bi antioksidansi u povrću mogli da pomognu u smanjenju rizika od raka, dijabetesa i srčanih bolesti. Naučnici u Škotskoj su, na primer, otkrili da fitokemikalije štite zdrave ćelije od oštećenja i blokiraju rast i širenje tumora.
Na drugim mestima, timovi su razmatrali kako to može pomoći u prevenciji raka creva, pluća, prostate i kože.
Nastavak na SrbijaDanas.com...