OTKRIVENA NAJZDRAVIJA NAMIRNICA! Studija pokazala da ova BILJKA smanjuje rizik od NAJTEŽIH BOLESTI, a mi je gazimo i ČUPAMO

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Avg.2023, 09:03

OTKRIVENA NAJZDRAVIJA NAMIRNICA! Studija pokazala da ova BILJKA smanjuje rizik od NAJTEŽIH BOLESTI, a mi je gazimo i ČUPAMO

Dobila je najviše ocene na testu u kojem je ocenjivano još 17 različitih zdravih namirnica

Zvanično je otkrivena najzdravija biljka na svetu, prema novoj studiji jedna biljka zadovoljila je sve kriterijume i zazuela tron.

Jeste li čuli za bljku nazvanu Potočarka?

Potočarka (lat. Nasturtium) je višegodišnja zeljasta biljka iz familije kupusnjača (Brassicaceae). Latinski naziv vodi poreklo od reči "nasitortium" što >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << znači kinuti, jer ima veoma jak miris koji može da izazove kijanje. Potočarka ima više različitih imena, kao što su vodeni ren, guljavnik, izvorska ili lekovita potočarka, brun - cress i sl.

Može se sresti na različitim tipovima staništa, ali uglavnom bira zemljišta koja su vlažna. Najčešće raste u divljini, ali je moguće i njeno gajenje.

Ova biljka dobila je najviše ocene na testu u kojem je ocenjivano još 17 različitih zdravih biljaka. Ostale visoko rangirane biljke su spanać, brokoli, peršun, bundeva i rimska salata.

Istraživači su analizirali 47 vrsta voća i povrća na osnovu sadržaja proteina, vlakana, kalcijuma, gvožđa, kalijuma, tiamina i riboflavina.

Takođe su posmatrali niacin, folat, cink i vitamine A, B6, B12, C, D, E i K.

Sve osim šest namirnica - malina, mandarina, brusnica, beli luk, crni luk i borovnica - zadovoljile su nutritivne kriterijume, što znači da obezbeđuju 10 odsto ili više dnevne vrednosti na 100 kalorija.

- Hrana višeg ranga obezbeđuje više hranljivih sastojaka po kalorijama, rekla je autorka studije Dženifer Di Noja, vanredni profesor sociologije na Univerzitetu Vilijam Paterson u Vejnu u Nju Džersiju.

Potočarka je pobedila, sa savršenih 100/100.

Slede kineski kupus (91,99), blitva (89,27), cvekla (87,08), spanać (86,43) i cikorija (73,36).

Listna salata (70,73), peršun (65,59), rimska salata (63,48) i zelena salata (62,49) zaokružili su top 10.

Kao izuzetno zdravi ocenjeni su i crvena paprika (41,26), bundeva (33,82), paradajz (20,37), limun (18,72) i jagoda (17,59).

Voće sa najmanje hranljivih sastojaka bio je grejpfrut sa ocenom 10,47, dok je povrće sa najslabijim rezultatom bio slatki krompir, sa 10,51.

Dr Di je rekla: - Voće i povrće iz su snažno povezani sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti. Ovo uključuje kardiovaskularne i neurodegenerativne bolesti i neke vrste raka. Rezultati mogu pomoći potrošačima da se usredsrede na svoje dnevne energetske potrebe i kako najbolje dobiti najviše hranljivih sastojaka iz svoje hrane.

- Rangiranje pruža jasnoću o kvalitetu hranljivih sastojaka različitih namirnica i može pomoći u odabiru artikala sa više hranljivih materija.

Studija je objavljena u časopisu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti "Preventing Chronic Disease".

Prethodna istraživanja su došla do rezultata da je potočarka povezana sa zdravljem očiju i organa zbog sadržaja vitamina A.

Takođe se kaže da podržava imuni sistem, jer sadrži visok nivo vitamina C.

Ona je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i vitamina K – sve je dobro za zdrave kosti i sprečavanje osteoporoze.

Druge studije sugerišu da bi antioksidansi u povrću mogli da pomognu u smanjenju rizika od raka, dijabetesa i srčanih bolesti. Naučnici u Škotskoj su, na primer, otkrili da fitokemikalije štite zdrave ćelije od oštećenja i blokiraju rast i širenje tumora.

Na drugim mestima, timovi su razmatrali kako to može pomoći u prevenciji raka creva, pluća, prostate i kože.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.